Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Silkebygg

Hordeum jubatum

Synonyme navn er Critesion jubatum og Sitanion jubatum. Slektsnavnet Hordeum er gammellatin og betyr flat, eventuelt av horrere, som betyr å skyte opp, være stiv. Artsnavnet jubatum betyr lik en (heste)man. I Sverige heter planten ekorrkorn og i England heter planten Foxtail barley.

Hjemsted/Opphav Silkebygg er viltvoksende i tørre strøk i Nord-Amerika og Nordøst-Asia.

40-60 cm høyt prydgress, med leddete, knebøyde strå, ru, smale blad og små blomster som sitter samlet i rødlige til fiolette aks, fra juli og utover høsten.

Plantebeskrivelse

40-60 cm høyt, flerårig gras, men som i Norge oftest er ettårig. Stenglene, som hos gras blir kalt strå, er oppdelt i ledd og er hule unntatt ved hvert bladfeste, hvor det sitter en fortykket leddknute. Silkebygg har tynne, knebøyde strå og 3-4 mm brede, ru, linjenervete blad med en stengelomfattende bladslire og slirehinne øverst.

Planten har små og uanselige blomster, som sitter samlet i et aks som er samlet i en topp, Akset som blir opptil 10 cm langt, er nikkende, rødlig eller gulaktig med lange, utsperrede snerper. Blomstring fra juli og utover høsten. Nøttefrukter.

Vekstkrav

Silkebygg vokser godt på de fleste jordtyper, men som trives best i en veldrenert, jevnt fuktig, sandblandet moldjord, helst på en solrik plass.

Bruksområder

Silkebygg er et vakkert prydgress i bed. Planteavstand: 10-15 cm. Gresset egner seg godt i buketter, både i frisk og tørr tilstand. Skal akset ha lang holdbarhet, må det høstes før det begynner å modne.

Allergifare

Silkebygg i blomst danner pollen i lufta, og kan være årsak til helseproblemer ffor personer med pollenallergi.

Formering

Silkebygg formeres med frø, som såes direkte på vokseplassen i begynnelsen av mai, og som tynnes til 10-15 cm senere.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss