Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Stor busthirse

Setaria italica

Synonyme navn er Panicum italicum, Setaria viridis ssp. italica og Setaria helvola. Slektsnavnet Setaria er fra latinsk seta som betyr bust. Artsnavnet italica betyr italiensk. I England brukes navn som Foxtail Bristle Grass og Italian Millet.

Hjemsted/Opphav Stor busthirse er en svært gammel kulturplante fra lenge før Kristus. Noe usikkert opphav, men trolig har den sin opprinnelse fra Middelhavsområdet.

80-100 cm høyt, kraftigvoksende, ettårig prydgras med store blad og lange, sylindriske aks, i juli-august. Rabattplante og tørket evighetsblomst.

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, kraftigvoksende, ettårig prydgras med brede blad og sylindriske. opptil 10-15 cm lange og 3 cm tykke aks, som i starten er opprette, men som bøyer seg ned når de modner. Blomstring: juli-august. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav

Stor busthirse vokser i de fleste veldrenerte jordarter, men best i veldrenert, jevnt fuktig, næringsrik sandblandet moldjord, i sol og halvskygge.

Bruksområder

Stor busthirse egner seg godt i rabatter. Planten er god til tørking som evighetsblomst. Frøene nyttes som fuglefõr.

Allergifare

Setaria er ikke årsak til pollenallergier i Norge. Rapporter om andre helseproblemer er ikke funnet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Setaria formeres med frø, enten ved at frøet sås direkte på vokseplassen, eller at frøet såes inne og plantene plantes ut som utplantingsplanter, når frøstfaren er over..

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss