Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Svartbambus

Fargesia nitida

Noen tidligere synonyme navn er klumpbambus, Sinarundinaria nitida, Arundinaria nitida og Semiarundinaria nitida. Slektsnavnet Fargesia er etter den franske misjonær og naturforsker Guillaume Farges (1844-1912. Artsnavnet nitida = skinner klart, glinsende. I Sverige kalles bambus for bambu. Noen engelske navn på arten er Chinese fountain bamboo, fountain bamboo, clump-forming bamboo og arrow bamboo.

Hjemsted/Opphav Fargesia nitida er viltvoksende i Kina, nærmere bestemt i provinsen Szechwan. Planten ble innsamlet første gang i 1880-årene i provinsen Sør-Kansu, og innført i England i 1889.

3-4 m høyt, eviggrønt gras med overhengende vekst, skudd som har et gråhvitt, pudderaktig belegg og smale, mørkegønne, eviggrønne blad. Allergivennlig plante som trives ved vann. Klimasone H5.

  • Fargesia nitida (Svartbambus) Foto: bamboogarden.com

Plantebeskrivelse

3-4 m høyt, opprett, eviggrønt gras med skudd som har et gråhvitt, pudderaktig belegg og som til slutt får purpurbrune linjer. Stråene forgreiner seg ikke det første året. Smågreinene får som regel et skjær av purpur. De tallrike smågreinene gir etter hvert planten et hengende preg. Slirene er purpurgrønne og mangler ører og stive hår.

De mørkegrønne, smale, eviggrønne bladene er jevnt avsmalnende og uten en ru kant. Både bladsliren og strået er purpurfarget. Ingen blomstring.

Vekstkrav og klimasone

Svartbambus er en nøysom busk som kan vokse på alle jordtyper, men som trives best i fuktig, sandholdig humusjord.

Fargesia nitida tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Svartbambus egner seg godt i grupper ved dammer og vannløp. Den plantes også som hekk. Bambus danner brede planter og krever stor plass. Planteavstand: 1-2 m.

Allergifare

Siden bambus ikke blomster er den ikke noe problem for pollenallergikere. Noen andre opplysninger om helsefare ved dyrking er ikke kjent. Opplysningen er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Ingen beskjæring er nødvendig.

Formering

Fargesia formeres ved deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss