Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Heckrottkaprifol ‘Goldflame’

Lonicera x heckrottii ‘Goldflame’

Et synonymt navn er blomsterkaprifol. Slektsnavnet Lonicera er etter den tyske botanikeren, legen og forfatteren Adam Lonitzer (1528-86). Artsnavnet heckrottii er etter Heckrott. På svensk heter busken blomsterkaprifol, mens det vanligste engelske navnet er ‘Goldflame’ Honeysuckle.

Hjemsted/Opphav Heckrottkaprifol ‘Goldflame’ er en hybrid (krysning) mellom grønnkaprifol (L. sempervirens) og amerikakaprifol (L. x americana). Sorten ‘Goldflame’ kommer fra Willis Planteskole, Kansas i USA.

Høy, litt buskaktig slyngplante med ett nesten helt sammenvokste bladpar under blomstene. Blomsten har duft og en sterkt rødlig ytterside. Klimasone: H5.

  • Lonicera x heckrottii 'Goldflame'

Plantebeskrivelse

5-6 m høy, løvfellende, litt buskaktig slyngplante med snaue, rødlige, slyngende skudd som unge. Slanke, spisse vinterknopper. Nærmest sittende, 3-6 cm lange, avlange, tilspissete blad med blågrønn underside. De øverste bladene på blomsterskuddene er sammenvokst, men er tydelige utrandet i sammenvoksningssonen. Duftende, blomster som er rødlilla utvendig og gul innvendig. Svært lang blomstring fra juni til oktober. Fruktene er røde bær i september-oktober, som er giftige.

Vekstkrav og klimasone

Heckrottkaprifol er en nøysom plante som har ingen spesielle jordkrav, og som trives i både sol og skygge. Men blomstringen blir rikest på solrik plass.

Heckrottkaprifol tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Planten egner seg til markdekke eller som slyngende på gjerder, fjell og i naturtomter, hvor den kan klatre i små trær og busker. Planteavstand: 2-4 m. Heckrottkaprifol må ha støtteverk å klatre etter. Heckrottkaprifol er populær, ikke minst på grunn av sin lange blomstring.

Allergi- og giftfare

Lonicera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Arter med duftende blomster bør ikke plantes nær sitteplasser, luftevinduer etc. med tanke på duftoverfølsomme personer. Svakt giftige bær som ved spising kan forårsake brekninger. Alvorlige forgiftninger er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Heckrottkaprifol trenger vanligvis ikke beskjæring, men en uttynning av eldre greiner og skudd må til etter noen år. Eldre planter har en tendens til å bli snaue nedentil og overtunge oventil. En nedskjæring bør skje tidlig om våren.

Formering

Planten formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger) som skjæres i vekstsesongen.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss