Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ildkaprifol ‘Dropmore Scarlet’

Lonicera x brownii ‘Dropmore Scarlet’

Et synonymt navn er Lonicera sempervirens ‘Dropmore Scarlet’. Slektsnavnet Lonicera er etter den tyske botanikeren, legen og forfatteren Adam Lonitzer (1528-86). Artsnavnet brownii er etter den engelske botanikeren Robert Brown (1773-1858). På svensk heter busken eldkaprifol, mens det vanligste engelske navnet er Honeysuckle ‘Dropmore Scarlet’.

Hjemsted/Opphav Ildkaprifol ‘Dropmore Scarlet’ er en kanadisk hybrid (krysning) mellom grønnkaprifol (L. sempervirens) og kanadakaprifol (L. hirsuta). Hybriden oppstod før 1850.

Middels høy, kraftig slyngplante med sammenvokste bladskiver under rødoransje blomster med korte kronlapper. Ingen duft. Klimasone: H6 i innlandet og H7 langs kysten.

  • Lonicera x brownii 'Dropmore Scarlet' (Ildkaprifol 'Dropmore Scarlet')

Plantebeskrivelse

3-4 m høy. løvfellende slyngplante med kraftige, rødgrønne slyngende stengler. Slanke, spisse vinterknopper og stengler med kjertler. Nesten sittende, helrandete, spisse, avlange blad med blågrå, håret underside. Ett eller to bladpar øverst på blomsterskuddene er sammenvokst og danner en oval skive under blomsten. Rødoransje blomster med korte kronlapper og uten duft, sitter i 2-3 tettstilte kranser i et skaftet hode. Svært lang blomstring fra juni til september. Fruktene er lyst, røde bær i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Ildkaprifol er en nøysom plante som har ingen spesielle jordkrav, og som trives i både sol og skygge. Men blomstringen blir rikest på solrik plass.

Ildkaprifol tilrås plantet i klimasone H6 i innlandet og H7 ved kysten.

Bruksområde

Planten egner seg til markdekke eller slyngende på gjerder, fjell og i naturtomter, hvor den kan klatre i små trær og busker. Planteavstand: 2-4 m. Ildkaprifol må ha støtteverk å klatre etter.

Allergi- og giftfare

Lonicera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Arter med duftende blomster bør ikke plantes nær sitteplasser, luftevinduer etc. med tanke på duftoverfølsomme personer. Svakt giftige bær som ved spising kan forårsake brekninger. Alvorlige forgiftninger er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Ildkaprifol trenger vanligvis ikke beskjæring, men en uttynning av eldre greiner og skudd må til etter noen år. Eldre planter har en tendens til å bli snaue nedentil og overtunge oventil. En nedskjæring bør skje tidlig om våren.

Formering

Planten formeres vegetativt med skudd- eller kviststiklinger.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss