Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tellmannkaprifol

Lonicera x tellmanniana

Slektsnavnet Lonicera er etter den tyske botanikeren, legen og forfatteren Adam Lonitzer (1528-86). Artsnavnet tellmanniana er etter Tellmann. På svensk heter busken tellmannskaprifol, mens det vanligste engelske navnet er Tellmann’s Honeysuckle.

Hjemsted/Opphav Tellmannkaprifol er en hybrid (krysning) fra Budapest i 1920-årene, mellom grønnkaprifol (L. sempervirens) og praktkaprifol (L. tragophylla).

Høy, kraftigvoksende slyngplante med avlange blad og elliptiske bladskiver under de gule, sterkt duftene blomstene. Klimasone: H4 i innlandet og H5 langs kysten..

  • Lonicera tellmanniana (Tellmannskaprifol)

Plantebeskrivelse

4-6 m høy, løvfellende, kraftigvoksende slyngplante med glatte greiner. Slanke, spisse vinterknopper. Nye skudd og blad er olivengrønne. Elliptiske til eggformete, 5-10 cm lange blad med en mørkegrønn overside og hvitdogget underside. Det øverste bladparet på blomsterskudd har vokst sammen til en elliptisk skive. Røde knopper før blomstring, og sterkt duftende, oransjegule blomster i mai-juni. Fruktene er rødoransje, noe giftige bær, i september-november.

Vekstkrav og klimasone

Tellmannkaprifol er en nøysom plante som har ingen spesielle jordkrav, men foretrekker en solrik plass. Planten vokser godt i en jord med en pH mellom 5,5 og 7. Men rothalsen bør skygges og skarp vårsol bør unngås.

Tellmannskaprifol tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 ved kysten.

Bruksområder

Planten egner seg til markdekke eller slyngende på gjerder, fjell og i naturtomter, hvor den kan klatre i små trær og busker. Planteavstand: 2-4 m. Tellmannskaprifol må ha støtteverk å klatre etter. I innlandet kan vårfrost skade blomstringen. Derfor bør plantene plantes på steder som ikke blir varme tidlig på våren.

Allergi- og giftfare

Lonicera er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Arter med duftende blomster bør ikke plantes nær sitteplasser, luftevinduer etc. med tanke på duftoverfølsomme personer. Svakt giftige bær som ved spising kan forårsake brekninger. Alvorlige forgiftninger er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Tellmannkaprifol trenger vanligvis ikke beskjæring, men en uttynning av eldre greiner og skudd må til etter noen år. Eldre planter har en tendens til å bli snaue nedentil og overtunge oventil. En nedskjæring bør skje tidlig om våren.

Formering

Planten formeres vegetativt med kviststiklinger eller skuddstiklinger (grønnstiklinger) som skjæres i vekstsesongen. Også avlegging kan brukes.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss