Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fjellkrone

Fritillaria pyrenaica

Synonyme navn er Fritillaria lurida og Fritillaria pyrenaea. Slektsnavnet Fritillaria er av fritillus = terning, beger (blomsterformen). Artsnavnet pyrenaica = fra Pyreneene. I England brukes navnene Pyrenean fritillary og Pyrenean Snake's-Head.

Hjemsted/Opphav Fjellkrone hører opprinnelig heime i fjellområder i Pyreneene i Frankrike og Spania, samt i Portugal.

15-45 cm høy, flerårig løkplante med en kraftig stengel, smale, lansettformete blad og nikkende, hengende, klokkeformete, brunrosa blomster som er gulbrune innvendig, i april-mai. Rabattplante. Klimasone: H5.

  • Fritillaria pyrenaica (Fjellkrone )Foto: ukwildflowers.com

  • Fritillaria pyrenaica (Fjellkrone) Foto: powo.science.kew.org

Plantebeskrivelse

15-45 cm høy, flerårig løkvekst med slanke, kraftige stengler, grågrønne, smale, lansettformete blad og i toppen av stengelen sitter hengende, nikkende, klokkeformete, 3-4 cm lange blomster som er brunrosa på yttersiden og gulbrune på innersiden. Blomsten har kronblad med utoverbøyde spisser. Blomstring skjer i april-mai. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Fjellkrone trives best i en veldrenert, godt sandblandet moldrik jord, på en solrik eller halvskygget plass.

Fritillaria pyrenaica tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Fjellkrone egner seg godt i rabatter og i tynt gras under trær og foran busker. Fritillaria- løker motstår hjort og ekorn.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for løken er om høsten i september og oktober. Leggedybde er 10-15 cm og med ca.15 cm avstand mellom løkene. Planten hviler om sommeren og da bør jorda helst være relativt tørr. Fjellkrone bør få stå i ro på vokseplassen lenge.

Allergi- og giftfare

Alle som er i kontakt med planter fra slekta Fritillaria (krone) bør vise forsiktighet, da plantesafta kan virke irriterende på hud- og slimhinner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Fjellkrone formeres med sideløker på sensommeren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss