Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rutelilje (Kongekrone)

Fritillaria meleagris

Et synonymt navn er «vipeegg». Slektsnavnet Fritillaria er av fritillus, terning, beger, som viser til den vanligste blomsterformen. Artsnavnet meleagris betyr perlehøne og viser til det spesielle mønsteret i kronbladene, som minner om perlehønas fjærskrud. I Sverige heter planten kungsängslilja, mens engelske navn er snake’s head og Guinea hen flower.

Hjemsted/Opphav Kongekrone hører naturlig heime i de nordlige områdene på Balkan og Sør-Russland til Polen, i det sentrale Frankrike og i Sør-England.

Lav, flerårig løkplante med en liten, hvit, rund løk, spinkle stengler, spredte, smale, blågrønne blad og begerformede, sjakkmønstrede, rødfiolette blomster, i mai-juni. Klimasone: H7.

  • Fritillaria meleagris Kongekrone

  • Fritillaria meleagris -Kongekrone

  • Fritillaria meleagris Kongekrone mellom tulipaner

  • Kongekrone

Plantebeskrivelse

20-40 cm høy løkvekst med en hvit, rund, flattrykt, 2,5 cm bred løk. Planten har en spinkel stengel med spredte, blågrønne, smale, renneformede og spisse blad. I toppen av stilkene sitter som oftest en hengende, begerformet blomst som er sjakkmønstret i rødfiolett eller lyst rosa. Blomstring i mai-juni. Blomsten visner raskt etter blomstring. Planten har en særegen lukt som minner om keiserkronens lukt.

Vekstkrav og klimasone

Kongekrone trives best i sol eller lett skygge, i en veldrenert, moldrik og næringsrik jord.

Planten tilrås plantet til klimasone H7. Det vil si at planten kan dyrkes over store deler av landet vårt.

Bruksområder

Kongekrone egner seg godt i fjellhager, steinpartier og ved vann. Og den forviller seg lett på fuktige steder, også i Norge.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for løken er om høsten i september og oktober. Leggedybde er 6-8 cm og med samme avstand mellom løkene. Kongekrone krever en fuktig vokseplass, og den må ikke får tørke ut, ikke en gang i hvileperioden om sommeren. Får den stå urørt på vokseplassen i årevis, vil den spre seg.

Allergi- og giftfare

Alle som er i kontakt med planter fra slekta Fritillaria (krone) bør vise forsiktighet, da plantesafta kan virke irriterende på hud- og slimhinner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kongekrone formeres med sideløker, helst i august. Dessuten er det vanlig at den selvsår seg.

Sykdommer

Kongekrone kan angripes av liljebille.

Sorter

Det finnes flere navnesorter av kongekrone. Sorten ‘Aphrodite, har hvite blomster med et grønt årenett.

  

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss