Prikk-krone
Fritillaria latifoliaSynonyme navn er Fritillaria esculanta og Fritillaria nobilis. Slektsnavnet Fritillaria er av fritillus = terning, beger (blomsterformen). Artsnavnet latifolia = med brede blad. I Sverige kalles planten glansig klocklilja, mens et engelsk navn på planten er Broad-Leaved Fritillary.
20-35 cm høy, flerårig løkplante med en 2,5 cm bred løk, middels høy stengel, brede, lansettformete blad og enkeltvise, hengende, klokkeformete, rødbrune blomster, i juni. God skyggeplante under trær og i bed. Klimasone: H6.
Plantebeskrivelse
20-35 cm høy, flerårig løkvekst med en rund, litt flattrykt, 2,5 cm bred løk. Fra løken vokser det opp en 35 cm høy stengel, med 6-7 brede, lansettformete, skinnende grønne blad og enkeltvise, nedoverhengende, klokkeformete, rødbrune blomster med svak dufts, som kommer i juni. Kapselfrukt.
Vekstkrav og klimasone
Prikk-krone trives best i en jevnt fuktig, men veldrenert, moldrik jord på en plass med noe skygge. Planten bør få stå i ro.
Planten tilrås plantet til klimasone H6. Det vil si at planten kan dyrkes over store deler av landet vårt.
Bruksområder
Prikk-krone egner seg godt i rabatter, under busker og trær og den plantes i potter og kasser eller i bed.
Planting og stell av løken
Riktig leggetid for løken er om høsten i september og oktober. Leggedybde er 8-10 cm og med en avstand mellom løkene på ca. 15 cm. Prikk-krone krever en fuktig vokseplass, og den må ikke får tørke ut, ikke en gang i hvileperioden om sommeren. Får den stå urørt på vokseplassen i årevis, vil den spre seg.
Allergi- og giftfare
Alle som er i kontakt med planter fra slekta Fritillaria (krone) bør vise forsiktighet, da plantesafta kan virke irriterende på hud- og slimhinner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Prikk-krone formeres med småløker som dannes ved løkens basis. Disse graves opp om høsten og plantes i potter, kasser eller bed. Den kan også frøformeres.