Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Balkansymre

Anemone blanda

Synonyme navn er småsymre og vårsymre. Slektsnavnet Anemone kommer fra gresk anemos, vind, fordi man mente at de varme vårvindene åpnet blomstene. Artsnavnet blanda betyr behagelig, fortryllende. I Sverige heter planten balkansippa og i England brukes navnene Balkan anemone, Grecian windflower og winter windflower.

Hjemsted/Opphav Småymre hører heime i de østlige middelhavsområder, fra Albania og Hellas til Libanon. I dag finnes en rekke kultivarer (navnesorter) i handelen.

Lav, flerårig løkplante som sprer seg med jordstengler (rhizomer). Tredelte, dypt flikete blad og hvite, blå eller rosa blomster i ulike nyanser, etter sort, i april. Klimasone: H3.

  • Anemone blanda (Balkansymre) Foto: Eli Fremstad

Plantebeskrivelse

10-150 cm høy, flerårig løkplante med en kort og tykk jordstengel (rhizom). Tredelte blad med dype fliker. Planten ligner hvitveis. Hvite, blå eller rosa blomster i ulike nyanser, etter sort. Blomsten er ca. 4 cm bred, med 9-15 blomsterdekkblad og det sitter bare en blomst i toppen av hver stilk. Blomstring i april. Arten i naturen har hvite eller blå blomster i ulike nyanser.

Vekstkrav og klimasone

Småymre en nøysom og villig plante som vokser godt på de fleste jordtyper som er godt drenert, i sol og halvskygge.

Planten tilrås plantet til klimasone H3. På en lun og veldrenert vokseplass kan den greie seg over store deler av landet. Men planten bør dekkes mot barfrost.

Bruksområder

Småsymre kan plantes under løvfellende busker og trær og i rabatter blant stauder og andre løkplanter.

Planting og stell av løk

Småsymre legges 5 cm dypt og gjerne i grupper med 5-15 cm mellom løkene. For å bedre etableringen av småsymre kan de knollignende jordstenglene (rhizomene) legges i lunketnt vatn ett døgn før planting. Plantetid er om høsten i september-oktober. Løken ligger i jorda året rundt, og sprer seg om de får stå i fred på en plass som planten trives.

På steder med dårlig snødekke i perioder med sterk kulde, bør løkbedet dekkes til med tørt bar, bark eller annet tørt dekkmateriale.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av Anemone er ikke kjent. Men plantene i slekta er imidlertid giftige, og cellesafta kan forårsake hud- og slimhinneirritasjoner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Småsymre sprer seg ved hjelp av rhizomene. Etter at de har visnet ned om våren, kan de graves opp og deles.

Sorter

Det finnes flere sorter av hver farge. ‘White Splendour’, er en storblomstret hvit sort. Blue Shades’ , er blå sort. *Radar, har sterkt rosa blomster med en hvit ring rundt midten. Pink Rosa’, er en lysere rosa sort.   

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss