Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vinterblom

Eranthis hyemalis

Slektsnavnet Eranthis kommer av gresk er, vår, tidlig og anthe, blomst. Artsnavnet hyemalis betyr vinterlig. I Sverige heter planten vintergäck og i England brukes navn som winter aconite og winter hellebore.

Hjemsted/Opphav Storvinterblomst hører naturlig heime i Frankrike, Italia, Balkan, Bulgaria, Tyrkia og Syria. Den finnes forvillet mange steder i Europa.

Flerårig knollvekst med en liten brunsvart knoll, flikete, hånddelte, sittende blad og gule blomster i toppen av korte stengler, i mars-april. Verdifull vårplante. Klimasone: H5.

  • Eranthis hyemalis (Storvinterblomst)

Plantebeskrivelse

8-10 cm høy, flerårig, knollvekst med en liten, brunsvart, uregelmessig knoll.

Fra knollen vokser det opp en liten solgul blomst som består av 5-8 gule begerblad og kronblad som er omdannet til små honninggjemmer. Under blomsten sitter et svøp som består av 3 flikete, hånddelte, sittende blad på en kort stengel. De flikete basalbladene med lange bladskaft kommer ikke før etter blomstringa. Blomstring i mars-april.

Vekstkrav og klimasone

Storvinterblomst vokser godt i de fleste jordtyper, men trives best i en veldrenert, moldrik, næringsrik, godt kalkholdig jord i sol eller halvskygge. Planten kan stå urørt i årevis. Eranthis bør vinterdekkes den første vinteren.

Planten tilrås plantet til klimasone H5. Den kan dyrkes over store deler av landet vårt.

Bruksområder

Storvinterblomst egner seg best i en del av hagen som blir tidlig varmet opp av vårsola, men som godt kan ligge i noe skygge senere på året. Den er en verdifull vekst i fjellhager, steinpartier, i tynt gras under store løvtrær og busker og i glissen naturmark (villflor).

Planting og stell av knoller

Riktig leggetid for løk er om høsten i september, straks løken kommer i butikken. Før løkene legges i jorda anbefales det å la løken ligge i lunkent vann et døgn før planting. Både leggedybde og planteavstand er 4-5 cm. Løken bør plantes på et sted der jorda ikke skal bearbeides, slik at røtter og frø får være i fred.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Eranthis er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Storvinterblomst formeres med sideknoller eller frø. Frøet modner allerede på forsommeren, men spirer ikke før neste vår.

Sorter

Av storvinterblomst finnes flere navnesorter i handelen, både med enkle og fylte blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss