Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydeple ‘Royal Beauty’

Malus 'Royal Beauty'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Tidligere ble slekta kalt apal. Navnet prydeple blir mest brukt om epletrær med røde blomster, men unntak finnes. I Sverige blir planten kalt apel. I England blir prydeple kalt crab apple.

Hjemsted/Opphav Prydeple er en fellesbetegnelse for krysninger (hybrider) mellom flere Malus-typer, og som derfor ikke føres opp med artsbetegnelse. Sorten Malus ‘Royal Beauty’ ble markedsført i 1980.

3-8 m høyt, løvfellende tre med hengende greiner, mørkerøde kvister og blad, røde blomster og lakkrøde bærepler. Allergivennlig tre for en mindre hage på en solrik plass. Klimasone: H5.

  • Malus 'Royal Beauty' (Prydeple 'Royal Beauty')

Beskrivelse av hybridgruppen prydepler

3-8 m høye, løvfellende trær med noe ulik kroneform alt etter sort. Kvister med skruestilte knopper, hele stilkete blad og store blomster, som sitter i skjermlignende klaser med få blomster. Blomsten en 5-tallig, det vil si den har 5 begerblad, 5 hvite eller rødlige kronblad, mange pollenbærere og 5 fruktblad. Frukten er bærepler med 5 rom og med 2 frø i hvert rom.

Sortsbeskrivelse

Malus ‘Royal Beauty’ er et 3-4 m høyt, løvfellende tre med hengende greiner, mørkt røde kvister og røde blad som blir grønne etter hvert. Røde blomster i mai-juni. Fruktene er lakkrøde bærepler i august-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Prydepler stiller de samme krav til vokseplassen som den dyrkede hageeple (Malus x domestica), det vi si de trives best i næringsrik, godt drenert jord med pH 6-7, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, det vil si dårlig vekst.

Prydeple ‘Royal Beauty’ tilrås plantet til klimasone: H5.

Bruksområder

Malus ‘Royal Beauty’ hører til gruppen lave trær, som passer godt i en vanlige, norske hager eller parker, og som egner seg både som et frittstående tre, i tregrupper og i trerekker. Planteavstand i gruppe: 2-3 m. Malus fremmer dyre- og fuglelivet, og de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar. Verdifullt prydtre med tallrike, vakre blomster på forsommeren og dekorative frukter om høsten. Fruktene inneholder snerpende stoffer, og egner seg ikke til å spise. Fruktene gir en god eplesider. Fruktene er gode til eplesider. Sorten er mottakelig for bladlus.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Prydepletrær trenger beskjæring som vanlige frukttrær av eple. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Prydepler formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1m.