Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Douglashagtorn

Crataegus douglasii

Slektsnavnet Crataegus kommer fra gresk kratos som betyr styrke, noe som mest sannsynlig viser til vedens egenskaper. Artsnavnet douglasii er etter den skotske botanikeren David Douglas (1799-1834), som oppdaget treet i Amerika. Også i Sverige heter planten douglashagtorn, mens i England brukes navn som Black Hawthorn, River Hawtorn, Western Thornapple og Crataegus columbiana.

Hjemsted/Opphav Douglashagtorn er viltvoksende i det vestlige Nord-Amerika, nærmere bestemt i et stort geografisk område fra Alaska til Quebeck og sørover til Michigan, South Dakota, Nevada og California.

8-10 m høyt, løvfellende, oftest flerstammet tre med stive, tornete greiner, brede, grovtannete blad, hvite blomster i halvskjermer og svarte frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante. Klimasone: H7.

  • Crataegus douglasii (Douglashagtorn)

Plantebeskrivelse

8-10 m høy, løvfellende, oftest flerstammet tre med en delvis rund krone, stive greiner med 2-3 cm lange vedtorner og litt hengende smågreiner.

Skruestilte, grønne, 2,5-5 cm lange, brede, grovtannete blad med gulrøde høstfarger. Treet har omtrent 2 cm lange øreblad.

Hvite blomster i brede halvskjermer i juni og små, først vinrøde og senere svarte steinepler i september-november.

Vekstkrav og klimasone

Douglashagtorn er en nøysom plante med ingen spesielle krav til jorda, bare den ikke er for våt. Men den trives best i drenert, sandrik, moldholdig, kalkholdig jord. Den greier også i leirholdig jord. Busken tåler skygge, men blomstrer best på en solrik plass.

Crataegus douglasii tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Douglashagtorn er en god le- og hekkeplante til både klipte og frie hekker, da den tåler beskjæring godt. Dessuten egner den seg godt som en frittstående lite tre. Planteavstand til hekk og le er 0,2-0,5 m, og i gruppe 3-4 m.

Allergifare

Crataegus er allergivennlig slekt for pollenallergikere, men duften av blomstene kan være til plage for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Hagtorn tåler beskjæring hele året. Hekk må skjæres ved planting og året etter planting for å sikre god forgreining. Klipping hver vår holder en hekk tett. Men beskjæring av hagtorn er en ubehagelig jobb. Klipte hekker får få frukter. Frittvoksende busker av hagtorn trenger lite beskjæring, men eventuell beskjæring bør skje like etter blomstring, da planten blomstrer på fjorårsskudd.

Formering

Douglashagtorn formeres med frø, som må stratifiseres om høsten for å spire om våren.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss