Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydkirsebær ‘Accolade’

Prunus ‘Accolade’

Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på planten. Sortsnavnet ‘Accolade’ har en spesiell betydning. Det er den opprinnelige betegnelsen på seremonien som ble en spesiell betydning. Det er den opprinnelige betegnelsen på seremonien som ble gjennomført når noen ble utnevnt til ridder. I England brukes navn som Cherry ‘Accolade’ og Flowering Cherry ‘Accolade’.

Hjemsted/Opphav Prunus ‘Accolade’ er fra et engelsk utvalg fra planteskolen Knap Hill i Working. Sorten er en hybrid (krysning) mellom sargentkirsebær (Prunus sargentii) og higankirsebær (Prunus subhirtella). Sorten ble markedsført i 1952.

4-6 m høyt, mest enstammet, løvfellende tre med en luftig, åpen krone. Mørkegrønne blad og hvite, duftende blomster i klaser. Vakkert solitærtre. Klimasone: H4.

  • Prúnus 'Accolade' (Prydkirsebær 'Accolade') Foto ved Jeanette Brun, NMBU, Ås.

Plantebeskrivelse

Prydkirsebær ‘Accolade’ er et 4-6 m høy busk eller et enstammet tre. Treet danner etter hvert greiner som danner en heller stor vinkel til stammen, noe som gjør at krona blir luftig og nokså åpen. Greinene blir mer overhengende og krona bred, og den får nærmest form av en skjerm. Tynne kvister.

Mørkegrønne, ovale, grovtannete, 8-12 cm lange blad, som utover høsten får sterke høstfarger i røde og guloransje fargetoner.

Riktblomstrende tre med blomster som kommer før løvsprett. Blomsterknoppene er mørkrosa. Rosa, nikkende, halvfylte, 4-5 cm brede blomster som enten sitter enkeltvis eller i knipper på tre. Hver blomst inneholder 12-14 kronblader. Sorten danner ikke frukter.

Vekstkrav og klimasone

Sorten ‘Accolade’ trives best i en næringsrik, godt drenert, sandholdig, kalkholdig moldjord, i sol og skygge.

Prunus ‘Accolade’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Prydkirsebær ‘Accolade’ egner seg best som et frittstående tre i hager, parker og på åpnr plasser. Planten fremmer dyre- og fuglelivet og er et viktig tre for bier. Treet trives i byluft.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men den intense duften av blomstene hos noen sorter kan skape problemer for astmatikere og personer med duftoverfølsomhet, dersom de brukes som snittblomster.

Kirsebær kan hos noen bjørkeallergikere forårsake stikkinger og opphovning i lepper og tunge. Frøet i kjernen kan ved spising i store mengder føre til forgiftning.

Beskjæring

Prydkirsebær ‘Accolade’ tåler beskjæring.

Formering

Treet formeres mest med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss