Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sargentkirsebær SYMFONI® E

Prunus sargentii SYMFONI® E (‘Eplsym’)

Et synonymt navn er Sakhalinkirsebær. Prunus sargentii hører til kirsebærgruppen innen steinfruktslekta. Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på planten. Artsnavnet sargentii er etter direktøren for Arnold Arboretum, Harvard University, i Boston, USA, dendrologen Charles Sprague Sargent (1841-1927). I Sverige heter planten bergkörsbär, mens et vanlig engelske navn er Sargent’s Cherry.

Hjemsted/Opphav Prunus sargentii er viltvoksende i Japan, Korea og på Sakhalinhalvøya, i en blandingsskog med eik og bjørk. Sorten sargentkirsebær SYMFONI® E er en utvalgt norsk eliteplante (E-plante).

8-12 m høyt tre med en slank krone som etter hvert blir mer avrundet og uregelmessig, grønne, fintannete blad, rosa, enkle blomster og mørkerøde steinfrukter. Allergivennlig, park- og gatetre. Klimasone: H4-5.

  • Prunus sargentii SYMFONI® E (Sargentkirsebær SYMFONI® E) Foto: Eliteplanter.no.

  • Prunus sargentii SYMFONI® E (Sargentkirsebær SYMFONI® E) Foto: Eliteplanter.no.

  • Prunus sargentii SYMFONI® E (Sargentkirsebær SYMFONI® E) Foto: Eliteplanter.no.

Plantebeskrivelse

8-12 m høyt, løvfellende, opprett tre med slank krone og etter hvert en bred vekst med en mer avrundet, uregelmessig krone. Mørkebrun, glatt stammebark med tydelige lyse korkporer i ring hos unge trær. Hos eldre trær vil barken sprekke opp etter hvert. I Japan finnes trær av sargentkirsebær som er over 250 år gamle.

Mørkegrønne (bronsefarget som unge), 6-12 cm lange og 8 cm brede, elliptiske til omvendt eggformete, fintannete, langt tilspissete blad med 2 små kjertler på bladstilken. Oransje til røde høstfarger.

Enkle, lysrosa, 3-4 cm brede blomster uten duft sitter 2-4 sammen. Blomstringa skjer omtrent samtidig med løvsprett. Blanke, mørkerøde steinfrukter i juli-august.

Vekstkrav og klimasone

Sargentkirsebær trives best i dyp, jevnt fuktig, men godt drenert, næringsrik, kalkholdig moldjord på en solrik, varm vokseplass. Tåler bymiljø. Fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Prunus sargentii SYMFONI® E tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder 

Sargentkirsebær brukes som gatetre og som parktre i hager, parker og i trerekker. Treet brukes også til skjermplantinger og i veganlegg. Anbefalt planteavstand i gruppe er 5-8 m.

Allergi- og giftfare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Men den sterke duften av blomstene kan skape problemer for astmatikere og personer med duftoverfølsomhet. De svarte fruktene er ufarlige å spise, men frøene i kjernene er giftige, liksom resten av planten.

Beskjæring

Sargentkirsebær tåler godt beskjæring. Villskudd som kommer fra under podestedet må rives av etter hvert – enten tidlig vår eller i august.

Formering

Sargentkirsebær formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss