Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Neverhegg GALLA® E (fk Ås)

Prunus maackii GALLA® E (fk Ås)

Prunus maackii er viltvoksende i Koream Mandsjuria og Kina. Arten ble introdusert i Europa fra St. Petersburg i 1910. Sorten neverhegg ‘Galla’ E er en norsk eliteplante (E-plante).

Hjemsted/Opphav Prunus maackii er viltvoksende i Koream Mandsjuria og Kina. Arten ble introdusert i Europa fra St. Petersburg i 1910. Sorten neverhegg ‘Galla’ E er en norsk eliteplante (E-plante).

10-15 m høyt tre med en åpen, bred kjegleformet krone, lysebrun stamme, lysegrønne, avlange blad, hvite blomster i hengende klaser og svarte steinfrukter. Allergivennlig, park- og gatetre. Klimasone: H6.

  • Prunus maackii (Neverhegg) Foto:Eliteplanter.no

  • Prunus maackii (Neverhegg) Foto:Eliteplanter.no

  • Prunus maackii (Neverhegg) Foto:Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

10–15 m høyt, løvfellende tre med en åpen, bred, kjegleforma krone, lysebrun stamme og gulbrune, dunhårete kvister. På stammen og eldre greiner løsner barken i loddrette strimler. Som hos andre arter av hegg har innerbarken en stram lukt, og den smaker vondt. Treet har et kraftig rotsystem.

Lysegrønne, elliptiske, 7 -10 cm lange, tilspisset, fint sagtannete, rynkete blad med lange randhår. Bladundersida har spredte prikker av kjertelhår. Gule høstfarger.

Små, hvite, duftende blomster i hengende klaser, med 10-30 blomster,i toppen av fjorårsskudd, i mai. Ertestore, runde, svarte steinfrukter i september, som har en snerpende smak av amygdalin.

Vekstkrav og klimasone

Neverhegg trives best i dyp, jevnt fuktig, men godt drenert, næringsrik jord på en lys vokseplass eller i lett skygged. Tåler bymiljø. Fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Prunus maackii tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder  

Neverhegg er et godt gate- og parktre. I Norge anbefales treet både i innlandet i Sør-Norge og oppover langs kysten. Siden treet tåler bra med vind er planten også en aktuell léplante.

Allergi- og giftfare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Men den sterke duften av blomstene kan skape problemer for astmatikere og personer med duftoverfølsomhet. De svarte fruktene er ufarlige å spise, men frøene i kjernene er giftige, liksom resten av planten.

Beskjæring

Hegg tåler godt beskjæring, men må sjelden beskjæres. Greiner og skudd kan fjernes gjennom hele vekstsesongen.

Formering

Neverhegg ‘Galla’ E formeres med frø, skuddstiklinger eller ved poding. En god frøkilde er Ås.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss