Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Romhegg

Prunus serotina

Et synonymt navn er glansbladet hegg. Prunus serotina hører til heggegruppen innen steinfruktslekta. Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på planten. Artsnavnet serotina betyr sein, som viser enten til sein blomstring eller modning. I Sverige heter planten glanshägg, mens noen engelske navn er Black Cherry, Wild Black Cherry og Rum cherry.

Hjemsted/Opphav Prunus serotina er viltvoksende i Nord-Amerika, Mexico og Mellom-Amerika. Treet finnes forvillet i Vest-Agder.

15-20 m høyt tre med en slank krone, utstående greiner, rødbrune skudd, skinnende grønne blad, hvite blomster i hengende klaser og svarte steinfrukter. Allergivennlig, parktre. Klimasone: H5.

  • Prunus serotina Romhegg Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, løvfellende tre med slank krone, korte, utstående greiner og snaue, rødbrune skudd.  Barken er mørkebrun, og etter hvert vil den skalle av i flak.

Skinnende grønne, snaue, fint sagtannete med innbøyde tenner, 8-10 cm lange, lansettformete til smalt eggformete blad med kileforma bladgrunn og med dunhår langs hovednerven på bladundersida. Bladskaftet, 1,5 cm langt har ofte kjertler.

Små, hvite, svakt duftende blomster i 10-14 cm lange, hengende, sylindriske klaser i juni. Ertestore, rødsvarte steinfrukter med en bitter, snerpende smak i oktober. Smaken skyldes blåsyreglykosidet amygdalin.

Vekstkrav og klimasone

Romhegg trives best i dyp, jevnt fuktig, men godt drenert, næringsrik jord på en halvskygget vokseplass. Tåler bymiljø. Fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Prunus serotina tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Romhegg egner godt som et frittstående tre eller i gruppe i hager og parker. Anbefalt planteavstand i gruppe er 8-10 m. Treet er relativt lite plantet i Norge.

Allergi- og giftfare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Men den sterke duften av blomstene kan skape problemer for astmatikere og personer med duftoverfølsomhet. De svarte fruktene er ufarlige å spise, men frøene i kjernene er giftige, liksom resten av planten.

Beskjæring

Hegg tåler godt beskjæring, men må sjelden beskjæres. Greiner og skudd kan fjernes gjennom hele vekstsesongen.

Formering

Romhegg formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss