Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Selje

Salix caprea

Det norske navnet selje brukes om pilearter med brede blad. Siden artene krysses lett og det blir uklare grenser mellom arter og hybrider, kan navnsettingen være vanskelig. Slektsnavnet Salix er det gamle latinske navnet på slekta, som betyr raskt opprettvoksende. Artsnavnet caprea et et gammelt romersk navn, som betyr geit. Seljebark og seljeløv ble før brukt til dyrefõr. På svensk heter treet sälg, mens i England brukes mest navnet Goat Willow.

Hjemsted/Opphav Selje er viltvoksende i hele Europa til Nordøst-Asia. I Norge er den viltvoksende i hele landet i skog og kratt, langs vei- og åkerkanter. På Hardangervidda vokser den opp til 1250 m over havet.

5-10 m høyt, viltvoksende, løvfellende, ofte flerstammet tre med brede blad og gule, dekorative «gåsunger» om våren. Svært vindsterkt og nøysomt tre. Klimasone: H8.

  • Selje (Salix caprea)

  • Selje (Salix caprea)

  • Selje (Salix caprea)

  • Selje (Salix caprea)

  • Selje (Salix caprea)

  • Selje (Salix caprea)

  • Selje (Salix caprea)

Plantebeskrivelse

5-10 m høgt lauvfellende tre, ofte med flere stammer. Kan danne kratt. Runde, gråbrune skudd med glatt, glinsende bark. Ettårige skudd har grønn bark. Skruestilte, lysegrønne knopper om høsten (like etter bladfall), siden brune vinterknopper med ett utadbøyd knoppskjell. Selje når full størrelse etter ca. 40 år, og den blir normalt ikke over 80 år. Brede, sagtannete, 5 – 10 cm lange, rynkete blad med matt overside og grågrønn, filthåret underside. Store øreblad, to små blad nederst på bladstilken.

Gule, dekorative hannrakler (gåsunger / kattlabber) på bar kvist i mars-april. Blomsten har honningkjertler og er rik på pollen, Kapsler med ullhårete frø.

Vekstkrav og klimasone

Selje er en svært nøysom plante uten spesielle krav til jord og lysforhold, men den trives best i drenert jord med en pH mellom 5 og 8.

Salix caprea tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Bruksområder

Selje er en pionerplante for skrinn, næringsfattig og nylig blottlagt jord, og et tre som egner seg godt i parker. Brukes også som tuntre. Siden selje er svært vindsterk og den tåler sjøsprøyt godt, er den en sikker kyst- og léplante i hele landet. Planteavstand i grupper: 3-10 m, og til hekk: 1-3 m.

Greiner av selje kan drives i blomst i februar/mars og de brukes til korgfletting. Seljefløyter lages av rette, kraftige årsskudd. Seljegreiner brukes også til å påvise vann i jorda. Selje er en populær plante for bier og andre insekter.

Allergi og giftfare

Salix medfører liten risiko for pollenallergi utendørs, kun 10-20 % av allergikere reagerer på Salix (pil). Men allergikere bør unngå rom med blomstrende kvister (gåsunger eller kattlabber) innendørs. Ingen giftfare. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Sykdommer

Rustsopper er vanlig på selje på ettersommeren. Disse skjemmer treets bladverk, men treet tar ikke varig skade av soppen.

Beskjæring

Selje tåler godt beskjæring, men som oftest er det ikke nødvendig. Treet kan også formklippes. Beskjæring kan med fordel gjøres om våren før veksten tar til.

Formering

Treet formeres med frø som bør såes rett etter modning. Stiklinger roter seg dårlig.

Sort

Salix caprea ‘Kilmarnock’ Hengeselje (syn. S. c. ’Pendula’), er en britisk sort av selje.

1,5 – 2 m høgt tre med stamme og sterkt hengende greiner fra podestedet over bakken. Treet podes i stammehøgde. Bygningstrekk ellers og vekstkrav som for selje. Mye brukt som frittstående tre blant stauder og lave koniferer. Plantes også i store krukker. Klimasone: H6.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss