Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Alm ‘New Horizon’ Resista®

Ulmus ‘New Horizon’ Resista®

Slektsnavnet Ulmus er et gammelt latinsk navn for alm som muligens er av keltisk opprinnelse. Det norske navnet alm er brukt langt tilbake i tid, noe som alle stedsnavn med alm i, beviser. Navnet resista betyr at treet er resistent (motstandsdyktig) mot almeskuddsyke. I England/Amerika brukes navn som New Horizon-Ulme, Ulmus New Horizon, Resista elm og Ulmus New Horizon.

Hjemsted/Opphav Ulmus ‘New Horizon’ Resista® er en amerikansk hybrid fra Wisconsin Alumni Reseach Foundation (WARF), og er en krysning mellom japanalm (Ulmus davidiana var. japonica) og sibiralm (Ulmus pumila), fra 1994.

20-25 m høyt og 10 m bredt og 3-6 m bredt, løvfellende tre med en gjennomgående stamme, regelmessig, konisk krone, opprette greiner og skjeve, elliptiske blad. Treet er resistent mot almesyke. Klimasone: H5.

  • Ulmus ‘New Horizon’ Resista® (Alm‘New Horizon’ Resista®)

Plantebeskrivelse

20-25 m høyt og 10 m bredt, rasktvoksende, løvfellende tre med en gjennomgående stamme, en regelmessig, tettgreina konisk, krone og kraftige opprette greiner. Treet har en dyp, omfangsrik rot, skruestilte knopper og en spisst eggformet endeknopp.

Mørkegrønne, blanke, elliptiske, 7-11 cm lange, sagtannete blad med skjev bladgrunn. Bladene sitter i to rader på greina.

Små, brunfiolette blomster på bar kvist (før lauvsprett) i opprette knipper i april-mai. Vingefrukter.

Vekstkrav og klimasone  

Alm ‘New Horizon’ trives best i en dyp, jevnt fuktig, men godt drenert, kalkholdig, næringsrik, nøytral til svakt sur jord. Men treet greier seg også bra på tørrere jord og godt leirholdig jord. Treet vokser godt både på en solrik og en mer skyggefull vokseplass.

Ulmus ‘New Horizon’ Resista® tilrås plantet til klimasone 5.

Bruksområder

Alm ‘New Horizon’ som er et vindsterkt park- og allétre som tåler bymiljø, forurenset luft og tilfeldige oversvømmelser.

Allergifare

Ulmus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Den blomstrer like før bjørk, med stor pollenproduksjon. Men allergi mot almepollen er sjelden konstatert. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Sykdommer

Alm ‘New Horizon’ er resistent mot almesyke. Sykdommen skyldes angrep av soppene Ophiostoma ulmi og Ophiostoma nova-ulmi, som sprer seg med sporer som overføres av en barkebilleart. Ingen kjemiske midler virker mot soppen.

Beskjæring

Alm tåler sterk beskjæring hele året. Villskudd som bryter fram på rot/stamme må fjernes etter hvert.

Formering

Alm formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss