Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Alm ‘Rebona’ Resista®

Ulmus ‘Rebona’ Resista®

Slektsnavnet Ulmus er et gammelt latinsk navn for alm som muligens er av keltisk opprinnelse. Det norske navnet alm er brukt langt tilbake i tid, noe som alle stedsnavn med alm i, beviser. Navnet resista betyr at treet er resistent (motstandsdyktig) mot almeskuddsyke. I England/Amerika brukes navn som Resista-Ulme, Ulmus Rebona, Resista elm og Ulmus Rebona.

Hjemsted/Opphav Ulmus ‘Rebona’ Resista® er en amerikansk hybrid fra Wisconsin Alumni Reseach Foundation (WARF), og er en krysning mellom japanalm (Ulmus davidiana var. japonica) og sibiralm (Ulmus pumila), fra 1993.

20-25 m høyt og 8-10 m bredt, løvfellende tre med en gjennomgående stamme, bred, kjegleformet krone opprette greiner og skjeve, elliptiske blad. Treet er resistent mot almesyke. Klimasone: H4-5.

  • Alm ‘Rebona’ Resista® Foto fra Forsøksparken ved NMBU av Jeanette Brun.

  • Alm ‘Rebona’ Resista®.

Plantebeskrivelse

20-25 m høyt og 8-10 m bredt, rasktvoksende, løvfellende tre med en gjennomgående stamme, en bred, kjegleformet krone og kraftige opprette greiner med greinvinkler nær 45 grader. Treet har en dyp, omfangsrik rot, skruestilte knopper og en spisst eggformet endeknopp. Eldre trær får skorpebark.

Mørkegrønne, elliptiske, 7-11 cm lange og 3-6 cm brede, sagtannete blad med skjev bladgrunn. Bladene sitter i to rader på greina.

Små, fiolette blomster på bar kvist (før lauvsprett) i opprette knipper i april-mai. Vingefrukter.

Vekstkrav og klimasone  

Alm ‘Rebona’ trives best i en dyp, jevnt fuktig, men godt drenert, kalkholdig, næringsrik, nøytral til svakt sur jord. Men treet greier seg også bra på tørrere jord og godt leirholdig jord. Treet vokser godt både på en solrik og en mer skyggefull vokseplass.

Ulmus ‘Rebona’ Resista® tilrås plantet til klimasone 4-5.

Bruksområder

Alm ‘Rebona’ som er et vindsterkt parktre som tåler bymiljø, forurenset luft og tilfeldige oversvømmelser.

Allergifare

Ulmus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Den blomstrer like før bjørk, med stor pollenproduksjon. Men allergi mot almepollen er sjelden konstatert. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Sykdommer

Alm ‘Rebona’ er resistent mot almesyke, som har utryddet mye av almebestanden i Europa. Sykdommen skyldes angrep av soppene Ophiostoma ulmi og Ophiostoma nova-ulmi, som sprer seg med sporer som overføres av en barkebilleart. Ingen kjemiske midler virker mot soppen.

Beskjæring

Alm tåler sterk beskjæring hele året. Villskudd som bryter fram på rot/stamme må fjernes etter hvert.

Formering

Alm formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss