Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Skogalm

Ulmus glabra

Synonyme navn er vanlig alm, norsk alm, Ulmus scabra og Ulmus montana. Slektsnavnet Ulmus er et gammelt latinsk navn for alm som muligens er av keltisk opprinnelse. Det norske navnet alm er brukt langt tilbake i tid, noe som alle stedsnavn med alm i, beviser. Artsnavnet glabra betyr snau, og viser til stammebarken. Scabra betyr ru (bladene) og montana betyr som vokser i fjellet. På svensk heter arten alm og i England er vanlige navn wych elm og elm.

Hjemsted/Opphav Skogalm er viltvoksende i Nord- og Mellom-Europa til Lilleasia.

Høyt, løvfellende, opprett tre med en bred, åpen krone, eggformete blad med ru overflate og fiolette blomster på bar kvist. Nøysomt, allergivennlig tre. Klimasone: H6.

  • Ulmus glabra

  • Skogalm (Ulmus glabra)

  • Skogalm (Ulmus glabra)

  • Skogalm (Ulmus glabra)

Plantebeskrivelse

25-30 m høyt løvfellende tre med rett stamme og en bred, åpen krone med kraftige greiner som bøyer seg utover. Treet har en dyp, omfangsrik rot, skruestilte knopper og en spisst eggformet endeknopp. Eldre trær får skorpebark med dype, lange furer. Unge greiner og knopper har rustbrune hår. Levealder: 300-500 år. Eggformete, 5-16 cm lange, sagtannete blad med ru overflate (sandpapir), skjev grunn og en brå overgang til spissen. Bladene sitter i to rader på greina. Små, fiolette blomster på bar kvist (før lauvsprett) i opprette knipper i april / mai. Vingefrukter (ca. 2,5 cm) med en nøtt i midten. Vindbestøving.

Vekstkrav og klimasone

Skogalm er et nøysomt tre som trives best på dyp, godt drenert, kalkholdig, næringsrik jord med god fuktighet. Men alm greier seg også bra på tørrere jord. Treet liker solrik vokseplass, men tåler en god del skygge. Treet er en grådig nabo for andre planter.

Skogalm tilrås plantet til klimasone 6.

Bruksområder

Alm er et godt parktre i større anlegg, og den er mye brukt i trerekker. Tåler bymiljø. Rundt omkring på gårder finnes mange tuntre av skogalm. Siden alm er svært vindsterk, er den også en god léplante. Planteavstand i gruppe: 8-10 m. I Norge er den viltvoksende i edelløvskog, urer og på tørre, varme steder opp til Beiarn i Nordland og opp til 840 moh. i Seljord.

Allergifare

Ulmus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Den blomstrer like før bjørk, med stor pollenproduksjon. Men allergi mot almepollen er sjelden konstatert. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Sykdommer

Almebestanden er mange steder i Europa redusert betydelig av almesyke. Her i landet er mye alm på Østlandet dødd på grunn av sykdommen. Sykdommen viser seg med tidlig visning og død av greinspisser, særlig i treets øvre deler. Senere dør hele greinpartier, og til slutt dør hele treet. Sykdommen skyldes en sopp (Ophiostoma ulmi), som sprer seg med sporer som overføres av en barkebilleart. Ingen kjemiske midler virker mot soppen. Plantesykdomsloven har importforbud av alm til Norge og bestemmelser om karantene når sykdommen oppdages. Infisert materiale skal brennes.

Beskjæring

Skogalm tåler sterk beskjæring hele året. Dersom planten skjæres sterkt som ung, vil den bryte nedenfra med flere stammer, og den kan danne et tett le eller hekk. Villskudd som bryter fram på rot/stamme fjernes.

Formering

Skogalm formeres med frø, som må kaldstratifiseres før såing. Steinkjer og Alstadhaug er utvalgte norske frøkilder som er i handelen.

Noen utvalgte sorter

Søylealm ‘ExoniensisUlmus glabra ‘Exoniensis’

8-10 m høyt, opprett tre med slank, kjegleformet krone. Dunhårete, rødbrune kvister og mørke, rynkete, ru blad med skjev grunn. Sterk årlig tilbakeskjæring må til for at treet skal beholde sin karakteristiske form. Podes. Klimasone: H5.

 Hengealm ‘Pendula’ Ulmus glabra ‘Pendula’

3-10 m høyt tre med bred, flat krone og sterkt hengende greiner. Brukes som frittstående, til «lysthus» og på gravlunder. Podes i stammehøyde. Klimasone: H5.