Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Alpeasal

Hedlundia mougeotii (Sorbus mougeotii)

I 2017 publiserte botanikerne Alexander N. Sennikov og Arto Kurtto, et nytt forslag til inndeling og navnsetting av asalartene i slekta Sorbus, basert på historiske publikasjoner, herbarier og slektskapsforhold. Her blir asal inndelt i flere nye slekter og rogn er den eneste arten som beholder slektsnavnet Sorbus. Lid og Lids norske flora (2022), har alt tatt I bruk de nye slektsnavnene. Et synonymt navn er Sorbus mougeotii. Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Artsnavnet mougeotii er etter Mougeot. I Sverige heter treet häckoxel.

Hjemsted/Opphav Alpeasal er viltvoksende i Jura-fjellene og i Alpene, fra Frankrike og Østerrike. Plantebeskrivelse

5-7 m høyt, løvfellende, ofte flerstammet tre med god forgreining og en bred krone. Hvite, duftende blomster og oransjerøde frukter. Allergivennlig, vindstekt og nøysomt tre. Klimasone: H7.

  • Hedlundia mougeotii (Alpeasal) Foto: eplanta.se

Plantebeskrivelse

5-7 m høyt, løvfellende, flerstammet tre med en bred krone og god forgreining.

Ovale, 8-10 cm lang, blanke blad med grunne lapper og en gulhvit, hvithåra underside. Gule høstfarger.

Hvite, duftende blomster i halvskjermer i mai-juni og avlange, oransjerøde bærepler i august-september.

Vekstkrav

Alpeasal er et nøysomt og vindsterkt tre uten spesielle jordkrav, men som trives best på kalkholdig og godt drenert jord i full sol eller halvskygge.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

 Bruksområder

Treet brukes ofte som et frittstående i hager og parker. Planten egner seg dessuten til aléer, lé og hekk, på grunn av dens evne til å tåle vind, sjøsprøyt og sterk beskjæring. Den tåler også byklima svært godt.

Allergifare

Sorbus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Alpeasal tåler sterk beskjæring. Eventuell beskjæring gjøres seint på vinteren. Tre bør skjæres jevnlig om en gjennomgående stamme er ønskelig. En hekk krever årlig skjæring.

Formering

Alpeasal formeres med frø. Planten er apomiktisk, det vi si at frøet dannes uten befruktning.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss