Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Amerikagulved

Cladrastis kentukea (C. lutea)

Et synonymt navn er Cladrastis lutea (lutea=gul). Slektsnavnet Cladratis er gresk og betyr at treet har skjøre kvister og greiner som knekker lett. Artsnavnet Kentukea er etter delstaten Kentucky i USA, hvor treet vokser vilt. Navnet gulved kommer av plantens gule kjerneved. I Amerika brukes navn som American yellowwood, Kentucky yellowwood og yellowwood.

Hjemsted/Opphav Cladrastis kentukea stammer fra sørøstlige områder av Nord-Amerika, nærmere bestemt i USA, men den finnes naturalisert nord til Ontario i Canada.

8-10 m høyt, løvfellende tre med en kort sentral stamme som forgreiner seg i flere likeverdige stammer og som får en bred krone. Ulikefinnete, lysegrønne blad og hvite, svakt duftende blomster. Klimasone: H4-3.

  • Cladrastis kentukea (Amerikagulved) Foto fra Tøyen botaniske hage, Oslo, i «Treportrettet» av Ole Billing Hansen

Plantebeskrivelse

8-10 m høyt, løvfellende tre med en kort sentral stamme som forgreiner seg i flere likeverdige stammer og som får en bred krone. Glatt, lysegrå bark. Sideknoppene er ikke synlige i vekstsesongen, de sitter skjult under bladfoten. Treet har en tung, hard, gul kjerneved.

Skruestilte, lysegrønne, ulikefinnete, kort tilspissete, 20-30 cm lange blad med 7-11 elliptiske småblad, som er 6-10 cm lange.

Ved sankthanstider kommer hvite, svakt duftende, nikkende erteblomster, som sitter i hengende, 20-40 cm lange, løst sammensatte klaser. Men blomstringen varierer mye fra år til år og enkelte år er treet uten blomster. Frukta er en 5-8 cm lang, flat belg med 2-6 frø i hver belg

Vekstkrav og klimasone

Amerikagulved har små krav til jord og vokseplass. Men den trives godt i en drenert, mager, godt sandholdig moldjord, med både høy og lav pH, på en solrik plass. Gulved forbedrer jorda den vokser i fordi den har nitrogensamlende bakterier på røttene.

Cladrastis kentukea tilrås plantet til klimasone H4-3.

Bruksområder

Amerikagulved er et vakkert frittstående tre, særlig under blomstring. Treet tåler bra med salt og det tåler bymiljø. Treet tiltrekker seg bier og sommerfugler.

Allergi- og giftfare

Cladrastis er en allergivennlig slekt for allergikere.

Beskjæring

Amerikagulved trenger ingen rutinemessig beskjæring. Men syke, skadde og kryssende greiner må fjernes etter hvert. Da treet blomstrer på 2-årig ved, bør planten beskjæres like etter blomstring eller sent på høsten.

Formering

Amerikagulved kan formeres med frø, som bør såes like etter høsting, og med rotstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss