Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Amerikagulved

Cladrastis kentukea (C. lutea)

Et synonymt navn er Cladrastis lutea (lutea=gul). Slektsnavnet Cladratis er gresk og betyr at treet har skjøre kvister og greiner som knekker lett. Artsnavnet Kentukea er etter delstaten Kentucky i USA, hvor treet vokser vilt. Navnet gulved kommer av plantens gule kjerneved. I Amerika brukes navn som American yellowwood, Kentucky yellowwood og yellowwood.

Hjemsted/Opphav Cladrastis kentukea stammer fra sørøstlige områder av Nord-Amerika, nærmere bestemt i USA, men den finnes naturalisert nord til Ontario i Canada.

8-10 m høyt, løvfellende tre med en kort sentral stamme som forgreiner seg i flere likeverdige stammer og som får en bred krone. Ulikefinnete, lysegrønne blad og hvite, svakt duftende blomster. Klimasone: H4-3.

  • Cladrastis kentukea (Amerikagulved) Foto fra Tøyen botaniske hage, Oslo, i «Treportrettet» av Ole Billing Hansen

Plantebeskrivelse

8-10 m høyt, løvfellende tre med en kort sentral stamme som forgreiner seg i flere likeverdige stammer og som får en bred krone. Glatt, lysegrå bark. Sideknoppene er ikke synlige i vekstsesongen, de sitter skjult under bladfoten. Treet har en tung, hard, gul kjerneved.

Skruestilte, lysegrønne, ulikefinnete, kort tilspissete, 20-30 cm lange blad med 7-11 elliptiske småblad, som er 6-10 cm lange.

Ved sankthanstider kommer hvite, svakt duftende, nikkende erteblomster, som sitter i hengende, 20-40 cm lange, løst sammensatte klaser. Men blomstringen varierer mye fra år til år og enkelte år er treet uten blomster. Frukta er en 5-8 cm lang, flat belg med 2-6 frø i hver belg

Vekstkrav og klimasone

Amerikagulved har små krav til jord og vokseplass. Men den trives godt i en drenert, mager, godt sandholdig moldjord, med både høy og lav pH, på en solrik plass. Gulved forbedrer jorda den vokser i fordi den har nitrogensamlende bakterier på røttene.

Cladrastis kentukea tilrås plantet til klimasone H4-3.

Bruksområder

Amerikagulved er et vakkert frittstående tre, særlig under blomstring. Treet tåler bra med salt og det tåler bymiljø. Treet tiltrekker seg bier og sommerfugler.

Allergi- og giftfare

Cladrastis er en allergivennlig slekt for allergikere.

Beskjæring

Amerikagulved trenger ingen rutinemessig beskjæring. Men syke, skadde og kryssende greiner må fjernes etter hvert. Da treet blomstrer på 2-årig ved, bør planten beskjæres like etter blomstring eller sent på høsten.

Formering

Amerikagulved kan formeres med frø, som bør såes like etter høsting, og med rotstiklinger.