Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hybridgullregn ‘Vossii’

Laburnum x watereri ‘Vossii’

Slektsnavnet Laburnum er et gammelt latinsk navn. Tidligere har slekta vært regnet som en Cytisus (gyvel). Artsnavnet watereri har sitt opphav fra J. Waterer planteskole i England. Sortsnavnet ’Vossii’ stammer fra en tysk gartner ved navn A. Voss (1857-1924). I Sverige brukes samme navn som hos oss, mens noen engelske navn er Golden Chain Tree, Golden Rain, Voss’s Laburnum og Waterer Laburnum.

Hjemsted/Opphav Laburnum x watereri ’Vossii’ er en hybrid mellom alpegullregn (L. alpinum) og gullregn (L. anagyroides) som sannsynligvis så dagens lys i 1875 i Nederland.

Lavt, løvfellende tre med opprett vekst og slank krone, 3-koplete blad og gule erteblomster i lange klaser. Nøysomt tre for en solrik plass. Klimasone: H6.

  • Hybridgullregn 'Vossii' (Laburnum x watereri ‘Vossii’)

  • Hybridgullregn 'Vossii' (Laburnum x watereri ‘Vossii’)

  • Hybridgullregn 'Vossii' (Laburnum x watereri ‘Vossii’)

  • Hybridgullregn 'Vossii' (Laburnum x watereri ‘Vossii’)

  • Hybridgullregn 'Vossii' (Laburnum x watereri ‘Vossii’)

Plantebeskrivelse

6-8 m høyt, løvfellende tre med opprett, kraftig vekst og slank krone. Mørkegrønne skudd med grågrønne kvister med skruestilte knopper og hårete skuddspisser. 3-koplete blad med elliptiske, mørkegrønne, 3-7 cm lange småblad med håret underside. Gule, duftende erteblomster i hengende, opptil 50 cm lange klaser, i juni-juli. Svært blomsterrik og dekorativ. Planten er nærmest steril og danner korte frøskolmer med få frø.

Vekstkrav og klimasone

Hybridgullregn har små krav til jord og vokseplass. Men den trives best i sand- og steinholdig, mager, kalkrik, godt drenert jord på en solrik plass. Gullregn forbedrer jorda den vokser i fordi den har nitrogensamlende bakterier på røttene. Derfor trenger ikke treet gjødsling med nitrogengjødsel.

Hybridgullregn til plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Laburnum x watereri ’Vossi’ er et vakkert frittstående tre. Men den egner seg også i buskgrupper, gjerne sammen med syrin og rosehagtorn som blomstrer samtidig. Fargene hos disse fremhever hverandre. Planteavstand i gruppe: 4-8 m. Planten anbefales også i veganlegg, i en avstand av minst 4 m fra vegbanen og med 1-2 m avstand i gruppe. Den tåler noe salt. Tåler bymiljø. Planten dyrkes i Sør-Norge på ganske utsatte steder både i innlandet og ved kysten, og nordover finnes den til Troms.

Allergi- og giftfare

Laburnum er en allergivennlig slekt for allergikere. Men hele planten er giftig, og alvorlige forgiftningstilfeller (høy puls, utvidete pupiller, ev. bevisstløshet) kan forekomme ved inntak av rikelig med frø. Giftstoffet i gullregn er cytisin. Hybridgullregn, som knapt setter frø, bør velges for dyrking. Eventuelle fruktbelger kan plukkes bort. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hybridgullregn tåler godt tilbakeskjæring, men planten blir vakrest uten skjæring. Eventuell beskjæring bør skje om våren. Gamle busker og trær får maleriske greiner, som gir hagen karakter.

Formering

Hybridgullregn formeres vegetativt med poding.