Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Doggpil

Salix daphnoides

Det norske navnet doggpil kommer av at dannes dogg på de voksaktige greinene. Slektsnavnet Salix er det gamle latinske navnet på slekta, som betyr raskt opprettvoksende. Artsnavnet daphnoides betyr blad som ligner laurbær. I Sverige heter planten doggvide, mens det engelske navnet er European Violet-Willow.

Hjemsted/Opphav Doggpil er viltvoksende i Europa, Sentral-Asia og Himalaya. I Norge vokser doggpil langs de store vassdragene på Østlandet nord til Folldal, men den finnes også forvillet langs kysten til Bømlo.

8-10 m høyt, løvfellende, ofte flerstammet tre med blådoggete toårige kvister og smale, blanke, mørkegrønne blad. Klimasone: H8 i innlandet og H7 langs kysten.

  • Salix daphnoides (Doggpil) Foto: ved Ole Billing Hansen

Plantebeskrivelse

8-10 m høyt, løvfellende tre, ofte med flere stammer. Opprette, kraftige årsskudd og 2-årige kvister med rødlig, dogget bark. Bladene er 5-10 cm lange, smale og tilspisset, og fint tannet til helrandet. Bladoversiden er blank mørkt grønn, mens undersiden er matt grønn. Ørebladene er små og delvis sammenvokst med bladskaftet. Bladene får gul høstfarge. Gåsunger i rakler før løvsprett om våren. Raklene er 3-4 cm lange og tett silkehåret.

Vekstkrav og klimasone

Doggpil er en nøysomt tre som tåler både tørr sandjord og flommark.  Også god i innlandet.

Salix daphnoides  tilrås plantet til klimasone H8 i innlandet og H7 ved kysten.

Bruksområder

Doggpil plantes både i hager, parker og som léplanting, Planteavstand i grupper: 5-10 m. Planten er verdifull for bier. Kvister av hannplanter drives lett i blomst, og brukes i dekorasjoner.

Allergifare

Salix medfører liten risiko for pollenallergi utendørs, kun 10-20 % av allergikere reagerer på Salix (vier). Men allergikere bør unngå rom med blomstrende kvister (gåsunger eller kattlabber) innendørs. Ingen giftfare. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Doggpil tåler kraftig beskjæring. Beskjæring kan med fordel gjøres om våren før veksten tar til.

Formering

Doggpil formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger. Kviststiklinger mangler blad (skjæres utenom vekstsesongen), mens skuddstiklinger har blad, og skjæres i vekstsesongen.

Utvalgte sorter

Salix daphnoides ‘Elverum’ er en tidlig og riktblomstrende hannklon. En klon er dannet ved ukjønnet formering. Den har kraftig vekst med lette, myke greiner. Anbefales for Østlandet.

Salix daphnoides ‘Rubberima’ – en hannklon med sterkt røde greiner.

Salix daphnoides ‘Alvdal’ – er en god klon for innlandet.

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss