Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fliklind ‘Laciniata’

Tilia platyphyllos ‘Laciniata’

Slektsnavnet Tilia er et gammelt latinsk navn på treet som er avledet gresk ptilon – fjær, og som viser til høybladet i blomsterstanden. Artsnavnet platyphyllos betyr med brede blad. Sortsnavnet laciniata betyr fliket (bladene). Det norske navnet lind betyr bast, og lind blir brukt i fremstillingen av bast til tauverk, o. l. På svensk heter arten bohuslind og et engelsk navn er cut-leaved linden.

Hjemsted/Opphav Storlind ‘Laciniata’ er en mutasjon som er funnet i naturen. Den er kjent siden 1835.

10-15 m høyt, løvfellende tre med en bred, konisk, halvåpen krone, sterkt flikete blad og gule, duftende blomster. Allergivennlig parktre. Klimasone: H3-4.

  • Tilia platyphyllos 'Laciniata' (Fliketbladet storlind 'Laciniata')

Beskrivelse av arten Tilia platyphyllos

30-40 m høyt, løvfellende tre med kjegleformet til bredt søyleformet krone. Stammebarken er grå og grovt furet. Kvisten, særlig kortskudd og omkring knoppene, er håret, men dyprød til gulbrun under håringen. Vinterknoppene er håret. Unge skudd er mer eller mindre dunhåret og skinnende rødbrune. Bladene er 5-12 cm lange, rundaktig hjelte- til eggformet og brått tilspisset med skarpt tannet rand. Bladskaftet er langt, og bladoversiden er matt mørkt grønn, mens undersiden er lyst grønn og noe håret. I nervevinklene sitter gulhvite hårdusker. Gulgrønne høstfarger. Gulhvite blomster, 3-6 sammen i hengende kvaster i juni-juli. Avlange kapselfrukter med tykt skall i oktober-november.

Sortsbeskrivelse

Tilia platyphyllos ‘Laciniata’ er et 10-15 m høyt, saktevoksende, løvtre med en bred, konisk, halvåpen krone med en flat topp. Lysegrå stammebark som blir rillet på eldre trær.

Mørkegrønne, 8-12 cm lange, brede eggformete eller hjerteformete, flikete blad som er dypt delt og med en sagtannet kant og en lysere, håret underside. Flere av bladene er krumme eller vridde. Og de kan ha et gulskjær. Gule, duftende blomster i juni.

Vekstkrav og klimasone 

Storlind er et nøysomt tre som trives best på dyp, porøs, kalkholdig, næringsrik jord i sol og skygge. Men den vokser også bra på tørrere sandjord og noe leirete jord. Tåler bra med vind.

Tilia platyphyllos ‘Laciniata’ tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Treet er et godt parktre. Treet finnes mest i plantesamlinger. Tåler bymiljø. Planten er viktig for bier.

Allergifare

Tilia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Lind er insektbestøvete planter. Heller ikke blomsterduften synses å skape store problemer utendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Storlind tåler beskjæring og forming. Treet danner stammeskudd som må fjernes.

Formerring

Fliklind ‘Laciniata’ formeres mest ved poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss