Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hybridlind ‘Glenleven’

Tilia x flavescens ‘Glenleven’

Et synonymt navn er Tilia cordata ‘Glenleven’. Slektsnavnet Tilia er et gammelt latinsk navn på treet som er avledet gresk ptilon – fjær, og som viser til høybladet i blomsterstanden. Artsnavnet flavescens betyr som holder på å bli gul. Det norske navnet lind betyr bast, og lind blir brukt i fremstillingen av bast til tauverk, o. l. I england blir treet mest kalt Glenleven Linden.

Hjemsted/Opphav Hybridlind Tilia x flavescens er en krysning mellom sølvlind (Tilia americana) og lind (Tilia cordata). Kultivaren (sorten) ‘Glenleven’, er en kanadisk sort som stammer fra Sheridan Nurseries, Etobicoke, Ontario, Canada, i 1962, hvor planten ble funnet blant frøplanter av lind (Tilia cordata).

18-25 m høyt, kraftigvoksende, løvfellende tre med en rett stamme, opprette greiner, en regelmessig, rund krone, mørkegrønne, runde til hjerteformete blad og duftende, gulaktige blomster. Park- og gatetre. Klimasone: H5.

  • Tilia x flavescens ‘Glenleven’ (Hybridlind 'Glenleven') Foto: vdberk.no

Plantebeskrivelse

18–25 m høyt og 12-15 m bredt, kraftigvoksende, løvfellende tre som ung, med en rett stamme, opprette greiner og en regelmessig, rund krone. Grå bark med grunne furer.

Mørkegrønne, blanke, 6-10 cm lange, runde til hjerteformet, grovt sagtannete blad som henger lenge på treet utover høsten.

Duftende, gulaktige, 7-10 cm brede blomster, 5-10 sammen i skjermer i juni-juli. Runde, gråbrune, filthårete kapselfrukter.

Vekstkrav  og klimasone

Hybridlind ‘Glenleven’ er et nøysomt tre som stiller små krav til jorda. Men treet trives godt på dyp, porøs, kalkholdig, næringsrik jord i sol og skygge. Men treet vokser også bra på tørrere sandjord og i leirjord.

Tilia x flavescens ‘Glenleven’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Treet brukes ofte som gate- og parktre, da treet tåler asfalteing svært godt. Treet tåler mye vind og bra med sjørokk. Treet er viktig for bier (honningplante) og sommerfugler. Tåler bymiljø svært godt.

Allergifare

Tilia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Lind er insektbestøvete planter. Heller ikke blomsterduften synses å skape store problemer utendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Tilia tåler godt beskjæring og forming. Treet danner stammeskudd som må fjernes.  På begrenset plass kan trærne skjæres hardt hvert 3.-4. år. Beskjæring kan med fordel utføres seint på vinteren.

Formering

Hybridllind formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss