Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lind ‘Böhlje’

Tilia cordata ‘Böhlje’

Tidligere synonyme navn er småbladlind ‘Böhlje’, Tilia cordata ‘Erecta’ og Tilia cordata ‘Select’. Slektsnavnet Tilia er et gammelt latinsk navn på treet som er avledet gresk ptilon – fjær, og som viser til høybladet i blomsterstanden. Artsnavnet cordata betyr hjerteforma, og viser til bladets form. Det norske navnet lind betyr bast, og lind blir brukt i fremstillingen av bast til tauverk, o. l. Kultivaren ‘Böhlje’ en tysk sort. I Sverige heter Tilia cordata skogslind. Engelske navn på planten er ‘Böhlje’ Littleleaf Linden og ‘Böhlje’ Small-leaved Lime.

Hjemsted/Opphav Arten Tilia cordata er viltvoksende i Europa til Vest-Russland og Kaukasus. Kultivaren lind ‘Böhlje’ stammer fra Böhlje, Westerstede, Tyskland, sent på 1800-tallet.

10-15 m høyt, løvfellende tre med en tett, konisk, bred krone, en gjennomgående stamme, mørkegrønne, nesten runde blad og duftende, gulhvite blomster. Nøysomt park- og gatetre. Klimasone: H5-6.

  • Tilia cordata ‘Böhlje’ (Lind ‘Böhlje’) Foto: screenitgreen.com

Beskrivelse av arten Tilia cordata

25–30 m høyt, løvfellende tre med dyp rot, kraftig stamme og opprette hovedgreiner med mørke, hengende smågreiner. Omfangsrik krone. Runde skudd med skruestilte, relativt store vinterknopper som sitter i to rader på skuddet. Bladarr med mange synlige karstrenger. Levealder i Norge: 300 år (inntil 1000 år lengre sør i Europa).

Små, blanke, skjevt hjerteforma, skarpt sagtannete blad med spiss. Bladene har frisk grønn overside og grågrønn underside med brune hårdusker i nervevinklene. Nervene ligger dypt i bladflata. Gule høstfarger.

Små, gulhvite blomster med søt lukt og mye honning i klaser i juli-august. Små, runde kapselfrukter med glatt skall som er festet til et tungeformet dekkblad.

Sortsbeskrivelse

Tilia cordata ‘Böhlje’ er et 12-15 m høyt, løvfellende tre med en tett, konisk, senere bredere krone med en gjennomgående stamme. Stammen har mørkebrun bark og kvistene er først grønne og senere blir de rødbrune.

Mørkegrønne, nesten runde, 5-12 cm lange blad som sitter i to rader på skuddet. Gul høstfarge.

Duftende, gule til kremfargete, blomster, som sitter 5-10 sammen i skjermer i juni-juli. Runde til eggformete, 5-8 mm lange kapselfrukter som sitter på treet utover høsten.

Vekstkrav og klimasone

Arten lind er et nøysomt tre som trives best på dyp, næringsrik, bra drenert jord som bør være svakt sur til svakt alkalisk (pH6-8). Vindsterkt tre som ikke trives i våt jord. Treet tåler sjørokk og er et godt kysttre. Bladene skades lett av veisalt.

Tilia cordata ‘Böhlje’ tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Lind ‘Böhlje’ er et godt gate- og parktre. Tåler bymiljø godt. Verdifullt tre for bier og sommerfugler.

Allergifare

Tilia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Lind er insektbestøvete planter. Heller ikke blomsterduften synses å skape store problemer utendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Tilia tåler beskjæring og forming. Treet danner stammeskudd som må fjernes. Beskjæring kan med fordel utføres seint på vinteren.

Formering

Lind kan formeres med frø, skuddstiklinger og poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss