Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Storlind ‘Örebro’

Tilia platyphyllos 'Örebro'

Et synonymt navn er storbladlind ‘Örebro’. Slektsnavnet Tilia er et gammelt latinsk navn på treet som er avledet gresk ptilon – fjær, og som viser til høybladet i blomsterstanden. Artsnavnet platyphyllos betyr med brede blad. Det norske navnet lind betyr bast, og lind blir brukt i fremstillingen av bast til tauverk, o. l. På svensk heter arten bohuslind og et engelsk navn er large-leaved linden ‘Örebro’.

Hjemsted/Opphav Storlind ‘Örebro’ er en sort som ble oppdaget av svenske Gustav Karlsson i en park i Örebro i Sverige. I 1935 ble sorten markedsført av KA Lundström Nurseries i den svenske byen Östansjö.

12-15 m høyt, løvfellende, saktevoksende tre med en gjennomgående stamme og med en smal, konisk, halvåpen krone (senere bredere pyramideform), lysegrønne, eggformete blad og lysegule, duftende blomster. Park- og gatetre. Klimasone: H5.

Beskrivelse av arten Tilia platyphyllos

30-40 m høyt, løvfellende tre med kjegleformet til bredt søyleformet krone. Stammebarken er grå og grovt furet. Kvisten, særlig kortskudd og omkring knoppene, er håret, men dyprød til gulbrun under håringen. Vinterknoppene er håret. Unge skudd er mer eller mindre dunhåret og skinnende rødbrune.

Bladene er 5-12 cm lange, rundaktig hjelte- til eggformet og brått tilspisset med skarpt tannet rand. Bladskaftet er langt, og bladoversiden er matt mørkt grønn, mens undersiden er lyst grønn og noe håret. I nervevinklene sitter gulhvite hårdusker. Gulgrønne høstfarger.

Gulhvite blomster, 3-6 sammen i hengende kvaster i juni-juli. Avlange kapselfrukter med tykt skall i oktober-november.

Sortsbeskrivelse

Tilia platyphyllos ‘Örebro’ er et 12-15 m høyt og 8-10 m bredt, saktevoksende, enstammet løvtre med en smal, konisk, halvåpen krone, men som får en bredere, pyramideform senere. Som eldre danner treet av og til flere topper. Opprette greiner med en grå bark.

Lysegrønne, runde til eggformete, 5-10 cm lange blad med en med en skarpt sagtannet kant, en skråstilt hjerteformet bunn, en lang avsmalnende topp og en håret underside.   Lysegule, duftende blomster i juni og blomstringen er rikere enn hos arten. Senere dannes avlange, grågrønne kapselfrukter.

Vekstkrav og klimasone

Storlind ‘Örebro’ er et nøysomt tre som stiller små krav til jorda. Men treet trives best på dyp, porøs, kalkholdig, næringsrik jord i sol og skygge. Men treet den vokser også bra på tørrere sandjord og i leirjord.

Tilia platyphyllos ‘Örebro’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Treet brukes ofte som gate- og parktre. Treet tåler mye vind og bra med sjørokk. Treet er viktig for bier (honningplante) og sommerfugler.

Allergifare

Tilia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Lind er insektbestøvete planter. Heller ikke blomsterduften synses å skape store problemer utendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Storlind tåler beskjæring og forming. Treet danner stammeskudd som må fjernes.

Formerring

Storlind ‘Örebro’ formeres mest ved poding, men også stiklinger, avlegging og frø kan benyttes.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss