Frynseeik
Quercus cerrisSlektsnavnet Quercus er et gammelt latinsk navn for eik. Artsnavnet cerris viser til et folk på den iberiske halvøya. Det norske navnet frynseeik viser til 1-2 cm syltynne blad som sitter under knoppene og fruktene, og danner «frynser». I Sverige heter treet turkisk ek, mens noen engelske navn er Turkey Oak, European Turkey Oak, Moss-Cupped Oak, Bitter Oak, Manna Oak og wainscot Oak.
15-20 m høyt, løvfellende tre med en tykk, gjennomgående stamme, en bred kjegleformet krone, flikete blad og nøttefrukter. Nøysomt parktre. Klimasone: H4.
Plantebeskrivelse
15-20 m høyt, løvfellende tre med tykk, gjennomløpende stamme og bred, kjegleformet krone. Stammebarken er gråsvart med dype furer og brede rygger. Unge skudd, knopper og øreblad er filthåret. Ved basis av knoppene og under fruktene sitter 1-2 cm lange, sylforma blad, som ser ut som frynser (derav det norske navnet).
Mørkegrønne, elliptiske til avlange, 6-12 cm lange og 3-7 cm brede blad som er tilspissete i begge ender og som har 4-9 par uregelmessige, tannete lapper eller fliker. Bladundersida er matt grønn og håret, og bladstilken er 1,5 cm lang. Planten har sen løvsprett og høstfargen er gulbrun.
Blomstrer med små, hann- og hunnrakler i mai-juni. Fruktene er elliptiske, oransjebrune, 3-4 cm lange eikenøtter med en olivengrønn spiss. Nøttene er omgitt av en skålformet hams med mange tilbakebøyde skjell, i september-oktober. Nøttene modner over to år.
Vekstkrav og klimasone
Frynseeik trives best i dyp, godt drenert, moldrik, næringsrik, kalkholdig jord på en solrik plass.
Quercus cerris tilrås plantet til klimasone H4.
Bruksområder
Frynseeik er et relativt, rasktvoksende parktre, som er lite plantet hos oss. Treet tåler bra med vind og byluft. Planteavstand i gruppe: 8-10 m.
Allergifare
Quercus produserer store mengder pollen ved løvsprett. Mer enn 80 % av personer med bjørkeallergi har utviklet overfølsomhet også mot eikepollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Eik tåler beskjæring, og en eventuell beskjæring bør skje på seinvinteren. Åpne greinvinkler er viktig, for å slippe at greiner flaser av om vinteren. Gamle, tørre greiner faller ned av seg selv. Skråsnitt er viktig når store greiner skjæres bort, slik at vannet renner av. Råte er vanlig hos eik, og denne bør skjæres bort.
Formering
Frynseeik frøformeres.