Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gulbjørk

Betula alleghaniensis

Synonyme navn er Betula alleheniensis var. fallax, Betula alleheniensis var. macrolepis, Betula lutea og Betula lutea var. macrolepis. Slektsnavnet Betula er det gamle latinske navnet på bjørk. Artsnavnet alleghaniensis viser til voksestedet. Det tidligere artsnavnet lutea betyr gul. Det norske navnet bjørk, viser kanskje til det norrøne ordet bjart, som betyr skinnende blank på grunn av bjørkens lyse stammebark. Det vanligste engelske navnet er Yellow Birch.

Hjemsted/Opphav Betula allehaniensis er viltvoksende i Alleghenyfjellene, en fjellkjede i østlige USA, som er en del av Appalachene, som strekker seg fra Pennsyvania til den sørvestre delen av Virginia.

20-25 m høyt, løvfellende tre med en smal, rund krone, greiner med sølvgrå bark og grønne, spisse blad. Treet har en særegen lukt. Parktre. Klimasone: H5.

  • Betula lutea (Gulbjørk)

Plantebeskrivelse

20-25 m høyt, løvfellende tre med en smal, rund kroneog greiner med sølvgrå bark. Unge trær har en mørk rødbrun bark som blir matt gul. De glatte kvistene er dekt av små, harpiksholdige kjertler som har en særegen lukt når de knuses.

Grønne, 6-10 cm lange, noe håra, avlange -eggforma, spisst sagtanna blad med en lang spiss og kileforma basis.

Fruktstanden er kort og tykk. Hannrakler er 8 cm lange og 3 cm lange hunnrakler.

Vekstkrav og klimasone 

Betula allehaniensis trives best i en jevnt fuktig, sandblandet humusjord, som er litt sur.  (pH 5,5-7), på en lys vokseplass.

Treet tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Betula allehaniensis plantes både som et frittstående tre eller i grupper med andre trær. Et typisk parktre.

Allergifare

Betula er allergifiendtlig slekt for pollenallergikere. Bjørk produserer store mengder pollen, som spres med vind. Bjørkepollen er den viktigste årsaken til pollenallergier (vårallergier). Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Betula tåler godt beskjæring, og siden bjørk er en bløder bør den helst beskjæres i siste halvdel av august/begynnelsen av september. Unngå beskjæring av bjørk om våren. Sevja går tidlig i treet, og vårskjæring gir sterke blødninger fra sårene.

Formering

Treet formeres helst vegetativt.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss