Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Monark Bjørk

Betula maximowicziana

Slektsnavnet Betula er det gamle latinske navnet på bjørk. Artsnavnet maximowicziana stammer fra Carl Johann Maximowicz (1827-1891), russisk botaniker, kurator for den botaniske hagen i St. Petersburg, som reiste mye i Mongolia og Japan, hvor han oppdaget dette treet. Det norske navnet bjørk, viser kanskje til det norrøne ordet bjart, som betyr skinnende blank på grunn av bjørkens lyse stammebark. I England heter planten Monarch Birch.

Hjemsted/Opphav Betula maximowicziana er viltvoksende i fjellene på øyene Honshu, Hokkaido og Kurilene i Japan. Planten ble introdusert i Europa 1888.

20-25 m høyt, løvfellende tre med en åpen krone, mørkerøde, tynne kvister gule høstfarger. Parktre. Klimasone: H3-4.

  • Betula maximowicziana (Monark Bjørk)

Plantebeskrivelse

20-25 m høyt, rasktvoksende, løvfellende tre med en regelmessig, åpen krone, spisse knopper og stive, mørkerøde, tynne kvister. Skuddene har noen hvite kjertler som gir treet en spesiell lukt.

Mørkegrønne, hjerteforma, 10.14 cm lange, spisse, dobbelt sagtanna blad, med en lysere underside. Høstfargene er gullgule. Sylindriske hunnrakler, 6 cm lange og ca. 11 cm lange, hengende, hannrakler, som sitter 2-4 sammen. Raklene er omgitt av silkehvite hår.

Vekstkrav og klimasone

Betula maximowicziana er tolerant med tanke på jord. Treet trives best i en jevnt fuktig, men veldrenert, noe sur jord (pH 5,5-7), på en lys vokseplass. Liker ikke leirjord.

Treet tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Betula maximowicziana er et godt parktre.

Allergifare

Betula er allergifiendtlig slekt for pollenallergikere. Bjørk produserer store mengder pollen, som spres med vind. Bjørkepollen er den viktigste årsaken til pollenallergier (vårallergier). Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Betula tåler godt beskjæring, og siden bjørk er en bløder bør den helst beskjæres i siste halvdel av august/begynnelsen av september. Unngå beskjæring av bjørk om våren. Sevja går tidlig i treet, og vårskjæring gir sterke blødninger fra sårene.

Formering

Treet formeres helst vegetativt med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss