Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Papirbjørk

Betula papyrifera

Synonyme navn er hvit bjørk, kanobjørk (indianerne) Betula papyraea. Slektsnavnet Betula er det gamle latinske navnet på bjørk. Artsnavnet papyrifera betyr som leverer papir (barken). Det tidligere artsnavnet lutea betyr gul. Det norske navnet bjørk, viser kanskje til det norrøne ordet bjart, som betyr skinnende blank på grunn av bjørkens lyse stammebark. I Sverige heter planten pappersbjörk. Noen vanlige engelske navnet er Paper Birch, American White Birch og Canoe Birch.

Hjemsted/Opphav Betula papyrifera er viltvoksende i Nord-Amerika, nærmest bestemt i USA og Canada, nord til Labrador og British Columbia.

15-20 m høyt, løvfellende tre med åpen vekst, bred krone og hvit stamme. Parktre. Klimasone: H5.

  • Betula papyrifera (Papirbjørk)

  • Betula papyrifera (Papirbjørk)

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, løvfellende tre med åpen vekst, bred krone og kort, bred stamme med hvit stammebark. På eldre trær løsner barken og flaser av i lange flak. Rødbrune, hårete langskudd.

Lysegrønne, avlange, eggforma, 6-12 cm lange, dobbelt sagtakkete spisse blad. Gule høstfarger. Hann- og hunnrakler i mai-juni, og små, vingenøtter i hengende rakler i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Betula papyrifera trives best i en jevnt fuktig, sandblandet humusjord, som er litt sur.  (pH 5,5-7), på en lys vokseplass.

Treet tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Betula papyrifera plantes både som et frittstående tre eller i grupper med andre trær. Et typisk parktre.

Allergifare

Betula er allergifiendtlig slekt for pollenallergikere. Bjørk produserer store mengder pollen, som spres med vind. Bjørkepollen er den viktigste årsaken til pollenallergier (vårallergier). Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Betula tåler godt beskjæring, og siden bjørk er en bløder bør den helst beskjæres i siste halvdel av august/begynnelsen av september. Unngå beskjæring av bjørk om våren. Sevja går tidlig i treet, og vårskjæring gir sterke blødninger fra sårene.

Formering

Treet formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss