Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rogn ‘Sunshine’ E (Gulfruktet rogn)

Sorbus ‘Sunshine’ E

Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Det norske ordet rogn kan ha med ordet rød å gjøre, kanskje er det beslektet med ordet rune, som betyr hemmelig, magisk. Ved av rogn kan ha vært brukt til runestaver, og vi vet at rogn har vært tillagt mange overnaturlige krefter. Ønskekvisten var opprinnelig en rognekvist. I Sverige blir treet kalt rônn.

Hjemsted/Opphav Rogn ‘Sunshine’ er en utvalgt norsk E-plante (eliteplante).

Lavt tre med slank krone, store, ulikefinnete blad, kremhvite blomster i halvskjermer og gule frukter. Allergivennlig og nøysom plante. Klimasone: H5.

  • Gulfruktet rogn 'Gulan' (Sorbus aucuparia 'Gulan')

  • Sorbus 'Sunshine' E (Gulfruktet rogn 'Sunshine' E)

  • Sorbus 'Sunshine' E (Gulfruktet rogn 'Sunshine' E)

  • Sorbus 'Sunshine' E (Gulfruktet rogn 'Sunshine' E)

  • Gulfruktet rogn 'Sunshine' E (Sorbus 'Ssunshine' E)

Plantebeskrivelse

5-8 m høyt, løvfellende, av og til flerstammet tre, med slank krone. Blanke, mørkegrønne, opptil 20 cm lange, ulikefinnete blad.  Kremhvite, duftende blomster i store halvskjermer i mai-juni og gule, blanke bærepler, som blir sittende på treet etter bladfall om høsten.

Vekstkrav og klimasone

Rogn ‘Sunshine’ er en nøysomt tre som setter små krav til vokseplassen. Men den trives best i godt drenert, lett jord i sol og halvskygge, for å blomstre rikt og utvikle sterk høstfarge. Årlig gjødsling anbefales.

Rogn ‘Sunshine’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Treet er mest brukt som frittstående grupper i hager, parker og åpne plasser. Der det ikke kreves høy stamme, kan den også nyttes som gate- eller torgtre. Planteavstand: 3-5 m.

Allergifare

Sorbus er allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Rogn tåler beskjæring, men det er sjelden nødvendig. Skjæring gjøres helst om våren.

Formering

Rogn ‘Sunshine’ formeres med poding eller ved mikroformering (vevsformering).