Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bøk ‘Purpurea Pendula’ (Hengeblodbøk)

Fagus sylvatica ‘Purpurea Pendula’

Et synonymt navn er skogbøk ‘Purpurea Pendula’m og noen synonyme kultivarnavn er ‘Purpureopendula’, ‘Atropurpurea Pendula’ og ‘Purpurea Pendula Nova’. Slektsnavnet Fagus er det gamle latinske navnet på bøk. Det norske navnet bøk er eldgammelt. Artsnavnet sylvatica (og silvatica) betyr som vokser i skog. Sortsnavnet ‘Purpurea’ betyr purpurrød og ‘Pendula’ betyr hengende, og viser til de bladverk og de hengende greinene. På svensk heter hängblodbok, mens den i England betegnes som red weeping beech.

Hjemsted/Opphav Bok ‘Purpurea Pendula’ ble første gang beskrevet i Tyskland i 1865.

5-10 m høyt, løvfellende tre med sterkt hengende greiner og mørkerøde blad. En kontrastplante. Klimasone: H4.

  • Hengeblodbøk (Fagus silvatica 'Purpurea Pendula')

  • Hengeblodbøk (Fagus sylvatica ‘Purpurea Pendula’)

Beskrivelse av arten Fagus sylvatica

20-25 m høyt, løvfellende tre med vid krone, dyp pålerot og tykk stamme med grå, glatt stammebark. Smale, spisse, gulbrune, 1-2 cm lange, utstående knopper med mange knoppskjell som sitter i 4 lengderekker på knoppen. Sidekvister og blad er utbredt i ett plan på grunn av skruestilte knopper som sitter i to rader på skuddet. Vinterknopper er silkehåra. Levealder ca. 300 år, med full størrelse etter ca. 80 år.

Helrandete, ovale, tilspissete, blanke blad. Bøk har lyst grønt bladverk om våren og kobberrøde høstfarger.

Små, hannblomster i langstilka, hengende rakler og hunnblomster på korte stilker i bladhjørnene på årsskudd. Blomsten er synlig ved knoppsprett. Bøk blomstrer ofte for første gang i 40-årsalderen. Frukt med to nøtter som sitter i dekorative 4-delte, mykpiggete hamser, som ofte sitter på etter at nøttene har falt ut.

Sortsbeskrivelse

Fagus sylvatica ‘Purpurea Pendula’ er et 5-10 m høyt, løvfellende tre med sterkt hengende greiner og mørkerøde blad. Treet danner ikke toppskudd, men podes ofte på en relativt høy grunnstamme. Er det ønske om et høyere tre enn det som er bestemt av podestedet, kan ett av de øverste skuddene bindes opp og på den måten bygge opp en ny etasje med greiner. Dersom podinga blir gjort nær rothalsen på grunnstammen, dannes en såteformet busk. Botaniske kjennetegn er ellers som for arten.

Vekstkrav og klimasone

Fagus sylvatica trives best i dyp, godt drenert, noe fuktig, kalkrik jord i sol og skygge, men den vokser også godt på annen jord. Tåler vind. Bøk tåler ikke å bli flyttet på, og den tåler dårlig oppfylling av jord oppover stammen. Treet bør plantes om våren, og plantene bør plantes med klump eller kar.

Fagus sylvatica *Purpurea Pendula’  tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Fagus sylvatica *Purpurea Pendula’ plantes i hager, parker og på gravlunder. Treet er en kontrastplante i alt det grønne.

Allergifare

Fagus forårsaker oftest små plager for pollenallergikere. Treet produserer store mengder pollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hengeblodbøk tåler beskjæring. Våren er beste tid for beskjæring. Når toppskuddet fjernes, kan plantene få halvkuleform.

Formering

Fagus sylvatica *Purpurea Pendula’ formeres med poding på grunnstammer av bøk.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss