Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hengeblodbøk ‘Purpurea Pendula’

Fagus sylvatica ‘Purpurea Pendula’

Et synonymt navn er skogbøk ‘Purpurea Pendula’. Slektsnavnet Fagus er det gamle latinske navnet på bøk. Det norske navnet bøk er eldgammelt. Artsnavnet sylvatica (og silvatica) betyr som vokser i skog. Sortsnavnet ‘Purpurea’ betyr purpurrød og ‘Pendula’ betyr hengende, og viser til de hengende greinene med røde blad. På svensk heter hängblodbok, mens den i England betegnes som the weeping beech.

Hjemsted/Opphav Hengeblodbøk er en podet plante som er en hybrid (krysning).

Lavt, løvfellende tre med bred krone, hengende greiner og røde blad. Tre for en solrik plass. Klimasone: H4.

  • Hengeblodbøk (Fagus silvatica 'Purpurea Pendula')

  • Hengeblodbøk (Fagus sylvatica ‘Purpurea Pendula’)

Plantebeskrivelse

10-12 m høyt, løvfellende tre med sterkt hengende greiner. Smale, spisse, gulbrune, 1-2 cm lange, utstående knopper med mange knoppskjell som sitter i 4 lengderekker på knoppen. Sidekvister og blad er utbredt i ett plan på grunn av skruestilte knopper som sitter i to rader på skuddet. Vinterknopper er silkehåra. Helrandete, ovale, læraktige, helrandete, mørkt røde blad. Små, hannblomster i langstilka, hengende rakler og hunnblomster på korte stilker i bladhjørnene på årsskudd. Blomsten er synlig ved knoppsprett. Frukt med to nøtter som sitter i dekorative 4-delte, mykpiggete hamser, som ofte sitter på etter at nøttene har falt ut.

Vekstkrav og klimasone

Hengeblodbøk trives best i dyp, godt drenert, noe fuktig, kalkrik jord i sol og skygge, men den vokser også godt på annen jord. Treet vokser ofte seint i etableringsfasen. Tåler vind. Bøk tåler ikke å bli flyttet på, og den tåler dårlig oppfylling av jord oppover stammen. Treet bør plantes om våren, og plantene bør plantes med klump eller kar.

Hengeblodbøk tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Hengeblodbøk er et mye brukt tre i hager, parker og på gravlunder. Planteavstand: 10 m.

Allergifare

Fagus forårsaker oftest små plager for pollenallergikere. Treet produserer store mengder pollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hengeblodbøk tåler beskjæring. Våren er beste tid for beskjæring. Når toppskuddet fjernes, kan plantene få halvkuleform.

Formering

Hengeblodbøk formeres med poding på grunnstammer av bøk.