Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sommereik ‘Pendula’ (Hengesommereik)

Quercus robur ‘Pendula’

Et synonymt navn er Quercus robur f. fastigiata. Slektsnavnet Quercus er et gammelt latinsk navn for eik. Artsnavnet robur betyr kraft eller styrke (robust). Eik er symbol på kraft og styrke. Sortsnavnet pendula betyr hengende (greinene). Det norske navnet sommereik viser til at den feller lauvet om høsten i motsetning til vintereik, som beholder de visne bladene til våren. På svensk heter arten ek, mens i England heter sorten weeping oak.

Hjemsted/Opphav Quercus robur ‘Pendula’, som har vært kjent siden 1700-tallet, har engelsk opprinnelse.

2-4 m høyt, løvfellende tre med greiner som vokser utover og etter hvert nedover. Enkelte skudd kan vokse oppover, og da vil det kunne dannes flere etasjer med greiner. Vakkert frittstående tre. Klimasone: H4.

  • Quercus robur 'Pendula' (Sommereik 'Pendula') Foto fra Trondheim i 2009, fra “Treportrettet» av Ole Billing Hansen

Beskrivelse av arten Quercus robur

20-25 m høyt, løvfellende tre med vid, uregelmessig krone, mørk stammebark med dype furer og skruestilte, korte, butte vinterknopper med mange taklagte knoppskjell. Unge greiner med olivengrønn, glatt bark. Varierende kroneform fra tre med rett, gjennomgående stamme i tett mørk skog, til tre med relativt kort stamme og sterk forgreining nedenfra på solrik vokseplass. Sommereik kan bli ca. 500 år hos oss (1000 år i sørligere land), og det antas at den når full størrelse etter ca. 100 år. Trær med over 8 m i stammeomkrets fins i Norge.

Læraktige, avlange til omvendt eggforma, 5-10 cm lange, rundlappete blad med blad med skeiv, hjerteforma basis med to lapper (bladører) som er bøyd innover. Glinsende bladoverside og glatt lysegrønn underside. Gulbrune høstfarger.

Uanselige blomster. Nøttefrukter som sitter i hver sin skål på et langt fruktskaft.

Sortsbeskrivelse

Quercus robur ‘Pendula’ («Hengeeik») er et 2-4 m høyt, løvfellende tre hvor de fleste skudd vokser utover og etter hvert nedover, slik at treet får en hengefasong. Enkelte skudd kan vokse oppover, og da vil det kunne dannes flere etasjer med greiner, men trærne blir aldri høye, selv om de er vekstkraftige med opptil meterlange årsskudd. Alle plantedeler har karaktertrekk som hos sommereik. Det er bare voksemåten som skiller den fra arten.

Vekstkrav og klimasone  

«Hengeeik» er trives godt i en dyp, godt drenert, næringsrik jord på en solåpen plass. Leirmold er god jord til eik.

Quercus robur ‘Pendula’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Quercus robur ‘Pendula’ plantes i parker og hager mest som et frittstående tre. Treet er ikke plantet mye i Norge.

Allergifare

Quercus produserer store mengder pollen ved løvsprett. Mer enn 80 % av personer med bjørkeallergi har utviklet overfølsomhet også mot eikepollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

«Hengeeik» tåler å beskjæres, men dette trengs sjelden. Beskjæring bør skje på seinvinteren.

Formering

Quercus robur ‘Pendula’ formeres med poding på grunnstammer av sommereik. Treet podes i stammehøyde.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss