Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sumpeik ‘Green Zwerg’

Quercus palustris ‘Green Zwerg’

Slektsnavnet Quercus er et gammelt latinsk navn for eik. Artsnavnet palustrisr betyr som vokser på myr (ikke typisk for treet). Eik er symbol på kraft og styrke. I England brukes blant andre navn som pin oak ‘Green Zwerg’.

Hjemsted/Opphav Sumpeik ‘Green Zwerg’ er en nedelandsk sort som kommer fra W. de Vroom, Gemonde, Nederland, i 1977.

2-3 m høyt, løvfellende, bred dvergform av sumpeik som podes på stamme med ønsket høyde. Glinsende, grønne, avlange blad, røde høstfarger og nøttefrukter. Frittstående tre for hager og parker. Klimasone: H5.

  • Quercus palustris 'Green Zwerg' (Sumpeik 'Green Zwerg')

Beskrivelse av arten Quercus palustris

15-20 m høyt, løvfellende tre med en gjennomgående stamme og tett pyramideformet krone, som etter hvert får en mer bred kjegleform. De nedre greinene er hengende, de midterste greinene er vannrette og de øvre greinene er stående. Barken er først glatt og sølvgrå, men etter hvert blir den mørkere med langsgående striper oppetter stammen. Eldre stammer får mørke ribber som er atskilt av lyse, grunne furer. Sumpeik har et grunt rotsystem som er tilpasset vekst i områder med høy grunnvannstand og med oksygentilgang bare i det øvre jordlaget.

Glinsende grønne, avlange, elliptiske, dypt fjørlappete, 7-15 cm lange og 5-10 cm brede blad med en lysere, blank underside. Hver av de 6-8 flikene ender i en spiss, og det øverste flikparet er rettet tydelig framover. Om høsten får bladene en rød til rødbrun høstfarge.

Relativt uanselige blomster i gulgrønne rakler omtrent samtidig med løvsprett. Fruktene er 1-1,5 cm brede, runde eikenøtter, som modnes i løpet av 2 år. En tredjedel av nøtta omsluttes av en skålformet hams.

Sortsbeskrivelse

Quercus palustris ‘Green Zwerg’ er et 2-3 m høyt, løvfellende, bred dvergform av sumpeik, som podes på stamme. Stammehøyden bestemmer plantens høyde. Glatt, grå bark og glinsende, grønne, dypt fjørlappete blad med røde høstfarger. Runde eikenøtter senhøstes. Trives best på en varm vokseplass med en næringsrik, svakt sur eller basisk jord. Klimasone: H5.

Vekstkrav og klimasone

Sumpeik er et feilaktig navn på planten, da treet ikke vokser i sumpaktige områder, men som trives best i en dyp, jevnt fuktig moldjord, som er sur (pH 5-6) og som i korte perioder kan oversvømmes av vann. Treet liker best en lys vokseplass. Treet er vanskelig å omplante, men en eventuell omplanting bør skje om våren.

Quercus palustris ‘Green Zwerg’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Quercus palustris ‘Green Zwerg’ brukes mest som et frittstående tre i i små og store hager og parker. Treet tåler godt bymiljø. Eikenøtter brukes i dekorasjoner.

Allergifare

Quercus produserer store mengder pollen ved løvsprett. Mer enn 80 % av personer med bjørkeallergi har utviklet overfølsomhet også mot eikepollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eik tåler beskjæring, og en eventuell beskjæring bør skje på seinvinteren. Skråsnitt er viktig når store greiner skjæres bort, slik at vannet renner av. Råte er vanlig hos eik.

Formering

Sumpeik ‘Green Zwerg’ formeres med poding i ønsket stammehøyde

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss