Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Himalayabjørk

Betula utilis var. jacquemontii

Slektsnavnet Betula er det gamle latinske navnet på bjørk. Artsnavnet utilis betyr nyttig. Det norske navnet bjørk, viser kanskje til det norrøne ordet bjart, som betyr skinnende blank på grunn av bjørkens lyse stammebark. I Sverige heter treet himalayabjörk, mens engelske navn er Himalayan Birch, West Himalaya Birch, Whitebarked Himalayan Birch og Kashmir Birch.

Hjemsted/Opphav Betula utilis var. jackquemontii er viltvoksende i Himalayafjellkjeden i India og Nepal, hvor den vokser fra 3300 til 4300 m o.h. Treet har vært kjent i Europa siden 1800-tallet.

12-15 m høyt, løvfellende, opprett, flerstamma tre med kjegleforma krone, kritthvite stammer, mørkegrønne blad og gule høstfarger. Vakkert park-, gate- og tuntre. Klimasone: H5.

  • Betula utilis var. jacquemontii (Himalayabjørk)

  • Betula utilis var. jacquemontii (Himalayabjørk) Foto: Ole Billing Hansen

  • Betula utilis var. jacquemontii (Himalayabjørk) Foto: Ole Billing Hansen

Plantebeskrivelse av himalayabjørk

12-15 m høyt, løvfellende, flerstammet tre med opprett vekst, slank, kjegleforma krone som ung og en bredere, mer uregelmessig kroneform hos eldre trær. Kritthvit stammebark uten mørke partier, som flakner av i tynne remser. Rødbrune kvister med harpiksvorter.

Mørkegrønne, læraktige, relativt store, eggforma, tilspissa blad, som henger på lenge utover høsten. Høstfargen er gyllengul.

Treet blomstrer med hann- og hunnrakler i mai-juni. Fruktene er små, vingenøtter som sitter i hengende rakler i august-september.

Vekstkrav og klimasone  

Himalayabjørk er tolerant med tanke på jord. Treet vokser godt i både i en tørr, mager jord og i jord med høyt stående grunnvann, samt i både kalkholdig og sur jord, på en lys vokseplass. Men en drenert, godt sandblandetm næringsfattig moldjord med en pH mellom 5,5 og 7, er trolig en jord treet vil vokse godt i.

Himalayabjørk tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Himalayabjørk benyttes både som gate- og parktrær, og den plantes også som tuntre. Treet er også benyttet i i veianlegg, i en avstand av minst 4 m fra vegbanen. Den tåler noe salt i jorda, men liker ikke direkte saltsprut. Treet er et vindsterkt tre som tåler byluft.

Allergifare

Betula er allergifiendtlig slekt for pollenallergikere. Bjørk produserer store mengder pollen, som spres med vind. Bjørkepollen er den viktigste årsaken til pollenallergier (vårallergier). Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Betula tåler godt beskjæring, og siden bjørk er en bløder bør den helst beskjæres i siste halvdel av august/begynnelsen av september. Unngå beskjæring av bjørk om våren. Sevja går tidlig i treet, og vårskjæring gir sterke blødninger fra sårene.

Formering

Himalayabjørk formeres vegetativt med poding.

Sort

Betula utilis  ‘Dorenbos’ (Himalayabjørk ‘Doorenbos’) er et 10-12 m høyt, flerstammet  tre med kritthvit bark. Prektif frittstående tre som også plantes i grupper, gjerne mot en mørk vegg. Klimasone: H5.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss