Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Japanblodlønn ‘Atropurpureum’

Acer palmatum ‘Atropurpureum’

Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet palmatum betyr håndformet. Sortsnavnet ‘Atropurpureum’ betyr blodrød. På svensk heter treet röd japanlönn, mens det engelsk navnet er purple japanese maple.

Hjemsted/Opphav Arten finnes viltvoksende i Japan, Korea og østlige deler av Kina. På øya Honshu vokser den 1100 meter over havet. Arten dyrkes ikke, men en rekke navnesorter.

Lavt, løvfellende tre med bred krone, røde, lappete blad og små, purpurrøde blomster i halvskjermer. Allergivennlig plante for en lun varm plass. Klimasone: H3 i innlandet og H4 ved kysten.

  • Japanblodlønn (Acer palmatum 'Atropurpureum')

  • Japanblodlønn (Acer palmatum 'Atropurpureum')

Plantebeskrivelse

2-3 m høyt, løvfellende lite tre med bred krone. Tynne, røde, gaffeldelte kvister med små knopper og mørkt, røde, 5-7 lappete blad. Små, purpurrøde blomster i endestilte halvskjermer i juni. Parvise små vingenøtter som danner 120-180 graders ryggvinkel i september-oktober.

 

Vekstkrav og klimasone

Japanblodlønn trives best på en lun, varm, solrik plass i en godt drenert jord med en pH mellom 5,5 og 7. Planten tåler ikke å stå på steder der jorda blir vannmettet om vinteren. Dekking med et porøst, organisk materiale beskytter det grunne rotsystemet mot frostskader. Den trives best i nøytral til svakt sur jord, gjerne i halvskygge fordi bladene lett får sviskader i sterkt sollys eller nå fordampingen fra bladverket er stor.

Japanblodlønn tilrås plantet til klimasone H3 i innlandet og H4 ved kysten.

Bruksområder

Japanblodlønn er en flott frittstående busk, og en busk som er en god kontrastplante mellom grønne planter. Busken egner seg godt i fjellhager og steinrabatter. Den overlever sikrest langs kysten fra Oslo til Møre.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Japanblodlønn tåler skjæring, men beskjæringa dreier seg mest om å fjerne døde og skadde greiner. Siden lønn er en bløder, bør all beskjæring skje på sensommeren, eventuelt vinter. Unngå beskjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering

Japanblodlønn formeres med skuddstiklinger og poding.