Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tatarlønn fk Falun E

Acer tataricum fk Falun E

Et synonymt navn er russisk lønn. Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet tataricum betyr fra Tataria (Sentral-Asia, Russland). Frøkilden fk Falun, som er en eliteplante, ble funnet i Falun i Sverige. Engelske navn på treet er Tatar maple og Tatarian maple.

Hjemsted/Opphav Tatarlønn finnes viltvoksende i Sørøst-Europa og Vest-Asia.

5-7 m høyt, løvfellende tre med bred krone, brede, eggformete, sagtakkete blad, grønnhvite blomster og frukter med vakre røde vinger. Allergivennlig kontrasttre. Klimasone: H5-6.

  • Acer tataricum fk Falun E (Tatarlønn fk Falun E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

5-7 m høyt, løvfellende, tre eller busk med, lav, 3-5 m bred krone. Tynne, glatte greiner med sittende sideknopper med spisse, rødbrune knoppskjell. Brede, eggforma, 5-10 cm lange og dobbelt sagtakkete blad uten sidefliker. Bladene har en skinnende grønn overside og en lysere underside. Om høsten får treet en nydelig, rød høstfarge.  Grønnlige hvite blomster som sitter i langskaftede halvskjermer i juni. Parvise, vingenøtter med nesten parallelle, røde vinger i august-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Tatarlønn er et nøysomt tre som trives best i en drenert, kalkholdig, sandblandet, dyp moldjord, i sol og halvskygge. Vokser dårlig i tørr, sur og sterkt leirholdig jord.

Acer tataricum tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Tatarlønn egner seg godt som et frittstående tre, men den brukes også som parktre og langs gågater. Etter midtsommer vil de rødvingede fruktene gi en flott kontrast til det grønne bladverket.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Acer tåler beskjæring, men treet trenger lite beskjæring. Siden lønn er en bløder, bør all beskjæring skje på sensommeren, eventuelt tidlig høst eller vinters tid. Unngå skjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårbeskjæring gir sterke blødninger om tykkere greiner skjæres bort.

Formering

Tatarlønn formeres med frø. En utvalgt frøkilde for innlandet er fk Sauherad i tillegg til fk Falun E.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss