Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kulelønn ‘Globosum’

Acer platanoides ‘Globosum’

Et synonymt navn er spisslønn ‘Globosum’. Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet platanoides betyr platanlignende, og viser til de spisse bladlappene som ligner på bladene til londonplatan (Platanus acerifolia). På svensk heter treet lönn, mens det engelsk navnet er Norway Maple ‘Globosum’.

Hjemsted/Opphav Kulelønn er en dvergform av spisslønn (Acer platanoides forma globosum Schwer.).

Lavt, løvfellende tre med tett krone og noe flattrykt kuleform, håndnervete blad, gule blomster før løvsprett og nøttefrukter med vinger. Allergivennlig tre for små plasser. Klimasone: H4.

  • Acer platanoides 'Globosum' (Kulelønn 'Globosum') Foto: Ole Billing Hansen

Plantebeskrivelse

4-5 m høyt, løvfellende, tre med tett krone og noe flattrykt kuleform. Gråbrun stammebark med langsgående furer. Glatte greiner med motsatte, små, tiltrykte knopper som sitter tett inntil skuddet. Senkerotsystem.

Håndnervete, 10-15 cm lange blad med 5 spisse, uregelmessige grovtannete bladlapper. Blad med hvit melkesaft. Gule og røde høstfarger. Blomstring før løvsprett med gule blomster i opprette halvskjermer i mai. Blomstene er svært dekorative før bladene folder seg ut. Nøttefrukt med lang vinge. Parvise vingenøtter danner 180 graders ryggvinkel med hverandre i august-oktober. Modne frukter faller fra hverandre.

Vekstkrav og klimasone  

Kulelønn trives best i en dyp, godt drenert, næringsrik og kalkrik jord i sol eller halvskygge. Den vokser dårlig i sur jord og i leirjord. Treet tåler godt byklimaet.

Kulelønn ‘Globosum’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Kulelønn er et egnet lite tre som frittstående i hager, parker, gårdstun, smale gater og andre små anlegg. Treet er også brukt i vegrabatter. Høystammede eksemplar (over 2,2 cm stammehøyde) er også brukt som et vegetasjonstak for kafeer og lignende steder.  Planteavstanden i gruppe: 5-10 m.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Acer tåler beskjæring, men kulelønn trenger bare litt formskjæring år om annet. Siden lønn er en bløder, bør all skjæring skje på sensommeren, eventuelt vinter. Unngå beskjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering

Kulelønn formeres med poding. Stammehøyden bestemmer langt på vei treets høyde.