Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Japankirsebær ‘Amanogawa’ (Søylekirsebær)

Prunus serrulata ‘Amamogawa’

Et synonymt navn er Prunus serrulata lannesiana ‘Amanogawa’. Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på planten. Artsnavnet serrulata betyr fint sagtannet og viser til bladene. Prunus serrulata hører til kirsebærgruppen i steinfruktslekta. På svensk heter planten pelarkörsbär, mens i England brukes navn som Japanese Flowering Cherry ‘Amanogava’ og Prunus serrulata f. erecta.

Hjemsted/Opphav Arten er viltvoksende i Kina og den har lang kulturhistorie både der og i Japan. Sorten ‘Amanogawa’ er en japansk sort fra 1830.

3-5 m høy, løvfellende tre med en slank, søyleformet krone, korte sidegreiner og en praktfull blomstring med lysrosa, duftende, halvfylte blomster ved løvsprett. Kravfull plante for en lun plass med god jord. Klimasone: H3.

  • Prunus serrulata ‘Amamogawa’ (Japankirsebær 'Amanogawa')

Beskrivelse av arten Prunus serrulata

Arten er et løvfellende tre som blir 3 m høgt, lite forgreinet og med svært bred krone og en stamme med kastanjebrun bark. Stivt opprette smågreiner med unge, snaue skudd. Glatte, glinsende, eggformete, kort sagtannete, 6-12 cm lange blad som er langt tilspissete.

Rent hvite, fylte, 3-4 cm brede blomster som sitter 3-5 sammen. Små, svarte frukter. Men ingen av sortene danner frukter.

Sortsbeskrivelse

Prunus serrulata ‘Amanogawa’ kan bli et 3-5 m høyt og 1-1,5 m løvfellende tre med en slank, søyleformet krone, korte sidegreiner og gråbrune kvister. Eldre trær får en bredere og mer avrundet krone.

Grønne, eggformete, dobbelt sagtannete, tilspissede, 12-14 cm lange blad med et 4-5 cm langt bbladskaft. Etter løvsprett er skudd og blad rødlig brune i en periode før de blir grønne.  Røde høstfarger.

Duftende, lysrosa, halvfylte, 3-4 cm brede blomster som sitter i knipper, i mai-juni.  Blomstring skjer omtrent samtidig med løvsprett.

Vekstkrav og klimasone

Japankirsebær trives best i dyp, godt drenert, kalkholdig jord på en lun og solrik plass. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Prunus serrulata ‘Amanogawa’ tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder

Japankirsebær ‘Amanogawa’ egner seg godt som et frittstående tre eller de plantes i grupper med flere trær eller de plantes i trerekker. Planten fremmer dyre- og fuglelivet og er et viktig tre for bier. Tåler byluft.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men den intense duften av blomstene hos noen sorter kan skape problemer for astmatikere og personer med duftoverfølsomhet, dersom de brukes som snittblomster.

Kirsebær kan hos noen bjørkeallergikere forårsake stikkinger og opphovning i lepper og tunge. Frøet i kjernen kan ved spising i store mengder føre til forgiftning. Men fruktene modnes normalt ikke i Norge.

Beskjæring

Japankirsebær ‘Amanogawa’ tåler beskjæring. Dersom treet fryser sterkt tilbake kan treet reddes ved en kraftig tilbakeskjæring og oppbygging av en ny stamme med utgangspunkt i den kraftigste sidegreinen som har overlevd. Treet trenger ellers sjelden beskjæring, med unntak av greiner som avviker fra treets søyleform ved at de er tynget ned av egen vekt eller snø. Beskjæring bør utføres rett etter avblomstring.

Formering

Sorten formeres med poding. Sorten podes oftest på en 1,5-2 m høy grunnstamme av søtkirsebær (Prunus avium).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss