Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Japankirsebær ‘Kiku-shidare-zakura’

Prunus serrulata ‘Kiku-shidare-zakura’

Synonyme navn er Prunus serrulata ‘Kiku-shidare’, Prunus serrulata ‘Shidare-sakura’, Prunus serrulata ‘Cheal’s Weaping’ og Prunus serrulata f. rosea. Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på planten. Artsnavnet serrulata betyr fint sagtannet og viser til bladene. Navnet sakura betyr kirsebær på japansk. Prunus serrulata hører til kirsebærgruppen i steinfruktslekta. På svensk heter planten pelarkörsbär, mens noen engelske navn på arten er Japanese Cherry, Hill Cherry, Oriental Cherry og East Asian Cherry.

Hjemsted/Opphav Arten er viltvoksende i Kina og den har lang kulturhistorie både der og i Japan. Sorten ‘Kiku-shidare’zakura’ kommer trolig opprinnelig fra Kina.

2-3 m høy, løvfellende tre med en bred krone, hengende greiner og en praktfull blomstring med rosa, duftende blomster ved løvsprett. Kravfull plante for en lun plass med god jord. Klimasone: H3-4.

  • Prunus serruláta ‘Kiku-shidare-zakura’ (Japankirsebær ‘Kiku-shidare-zakura’)

Beskrivelse av arten Prunus serrulata

Arten er et løvfellende tre som blir 3 m høgt, lite forgreinet og med svært bred krone og en stamme med kastanjebrun bark. Stivt opprette smågreiner med unge, snaue skudd. Glatte, glinsende, eggformete, kort sagtannete, 6-12 cm lange blad som er langt tilspissete.

Rent hvite, fylte, 3-4 cm brede blomster som sitter 3-5 sammen. Små, svarte frukter. Men ingen av sortene danner frukter.

Sortsbeskrivelse

Prunus serrulata ‘Kiku-shidare-zakura’ kan bli et 2-3 m høyt, løvfellende tre med en bred krone og hengende, gråbrune greiner fra på en podet grunnstamme. Men i starten vokser greiner og skudd nesten horisontalt fra podestedet, noe som gjør at krona etter hvert blir vid og danner en parasollform. Greinene vil etter hvert nå helt ned til bakken, og vil da danne et «lysthus» med rosa vegger. Sorten podes oftest på en 1,5-2 m høy grunnstamme av søtkirsebær (Prunus avium).

Grønne, dobbelt sagtannete blad med et langt skaft. Etter løvsprett er skudd og blad rødlig brune i en periode før de blir grønne.  Røde høstfarger.

Rosa, tettfylte, 3-4 cm brede blomster som sitter i knipper, i mai. Hver blomst består av opptil 30 smale, rosa kronblad. Knoppene er morkrosa. Blomstring skjer omtrent samtidig med løvsprett.

Vekstkrav og klimasone

Japankirsebær trives best i dyp, godt drenert, kalkholdig jord på en lun og solrik plass. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Prunus serrulata ‘Kiku-shidare-zakura’ tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Japankirsebær ‘Kiku-shidare-zakura’ egner seg best som et frittstående tre på en plen eller en annen åpen plass. Planten fremmer dyre- og fuglelivet og er et viktig tre for bier. Tåler byluft.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men den intense duften av blomstene hos noen sorter kan skape problemer for astmatikere og personer med duftoverfølsomhet, dersom de brukes som snittblomster.

Kirsebær kan hos noen bjørkeallergikere forårsake stikkinger og opphovning i lepper og tunge. Frøet i kjernen kan ved spising i store mengder føre til forgiftning. Men fruktene modnes normalt ikke i Norge.

Beskjæring

Japankirsebær ‘Kiku-shidare-zakura’ tåler beskjæring. Det danner seg raskt såkalte «villskudd» på stammen nedenfor podestedet, og disse må rives av ved tidlig vår eller i august. Dette er viktig for at kroneformen skal beholdes.

Formering

Sorten formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss