Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Korearogn HALLA SAN ® E

Sorbus commixsta HALLA SAN® E

Et synonymt navn er japanrogn. Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Et synonymt navn er japanrogn. Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Artsnavnet commixta betyr «blandet eller blandet sammen». Kultivarnavnet stammer fra fjellet Halla-san i Sør-Korea, hvor en ekspedisjon fra NLH (i dag NMBU) på Ås, samlet inn frø av treet i 1976. Her vokste den opp til 1900 m over havet. Arten ble første gang innført til Europa i 1906. I Sverige kalles planten japansk rönn, og i England brukes navnet Japanese rowan.

Hjemsted/Opphav Arten (Sorbus commixta) finnes viltvoksende på Sakhalin-halvøya, i Korea og Japan. Kultivaren HALLA SAN ® E, som i dag er en norsk eliteplante (E-plante), er valgt ut og markedsført av planteskoleeier Jan Erik Sanda, som samlet inn frø av planten i Korea, mens han var ansatt ved NLH på Ås.

3-8 m høyt, ofte flerstammet tre med sammensatte blad, hvite blomster i halvskjermer og røde rognebær om høsten. Allergivennlig og nøysomt tre. Klimasone: H5.

  • Høstfarger hos Sorbus commixta HALLA SAN® E (Rogn HALLA SAN® E) Foto: Eliteplanter.no

  • Sorbus commixta HALLA SAN® E (Rogn HALLA SAN® E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

3-8 m høyt, løvfellende, ofte flerstammet tre med en slank, rund krone, rødbrune vinterkvister med lysegrå korkporer og en grunn rot. Rødbrune, smalt kjegleforma vinterknopper med få, taklagte knoppskjell og litt hår langs kanten.

Skruestilte, sammensatte blad med 11-15 lansettforma, 4-8 cm lange, langt tilspissede småblad, som har en regelmessig fintanning i kantene. Bladoversiden er mørkegrønn, men undersiden er blågrønn. Om høsten får bladene sterke høstfarger i ulike, flotte rødnyanser. Hvite, 8 mm brede, 5-tallige blomster i endestilte, løse halvskjermer i mai-juni. Fruktene er 7-8 mm lange, harde, kulerunde, glinsende røde bærepler med sur smak. Hvert rognebær har to til fem rom, hvert med 1-2 frø.

Vekstkrav og klimasone

Korearogn er et nøysomt tre som ikke stiller særlige krav til vokseplassen. Men treet trives best i godt drenert, næringsrik jord i sol og halvskygge. Det trives ikke i en komprimert jord, og på steder med stående vann i perioder.

Planten tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Korearogn egner seg som et frittstående parktre eller i en liten gruppe, i en hage. På steder hvor det ikke kreves høy stamme kan treet også brukes som gate- eller torgtre. Arten synes å være lite utsatt for sykdommer og skadedyr

Allergifare

Sorbus er allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Korearogn krever svært lite beskjæring, men skudd som vokser i uønsket retning, bør beskjæres tilbake. De fleste artene innen Sórbus krever bra næringstilgang i etableringsfasen for å sikre god tilvekst og unngå stagnasjon.

Formering

Korearogn kan formeres ved okulasjon eller knopp-poding i august, eller ved kopulasjon i februar. Som grunnstamme brukes rogn (Sorbus aucuparia). Stiklingsformering med sommerstiklinger er også en mulighet.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss