Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Japankirsebær ‘Kanzan’

Prunus serrulata ‘Kanzan’

Synonyme navn er Prunus serrulata ‘Hizakura’ (rødt kirsebærtre), Prunus serrulata ‘Sekiyama’, Prunus serrulata ‘Kirin’, Prunus serrulata ‘Naden’ og Prunus serrulata ‘New Red’. Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på planten. Artsnavnet serrulata betyr fint sagtannet og viser til bladene. Prunus serrulata hører til kirsebærgruppen i steinfruktslekta. På svensk heter planten pelarkörsbär, mens noen engelske navn på arten er Japanese Cherry, Hill Cherry, Oriental Cherry og East Asian Cherry.

Hjemsted/Opphav Arten er viltvoksende i Kina og den har lang kulturhistorie både der og i Japan. Sorten ‘Kanzan’ ble introdusert i Vest-Europa i 1913, og er mye plantet.

6-8 m høy, løvfellende tre med en bred, omvendt eggforma krone, stive greiner og en praktfull blomstring med rosa, duftende blomster ved løvsprett. Kravfull plante for en lun plass med god jord. Klimasone: H4.

  • Prunus serruláta ‘Kanzan’ (Japankirsebær ‘Kanzan') Foto fra Frogner i Oslo, 2018 av Ole Billing Hansen

Beskrivelse av arten Prunus serrulata

Arten er et løvfellende tre som blir 3 m høgt, lite forgreinet og med svært bred krone og en stamme med kastanjebrun bark. Stivt opprette smågreiner med unge, snaue skudd. Glatte, glinsende, eggformete, kort sagtannete, 6-12 cm lange blad som er langt tilspissete.

Rent hvite, fylte, 3-4 cm brede blomster som sitter 3-5 sammen. Små, svarte frukter. Men ingen av sortene danner frukter.

Sortsbeskrivelse

Prunus serrulata ‘Kanzan’ kan bli et 6-8 m høyt og 5-8 m bredt, løvfellende tre med en bred, omvendt kjegleformet krone, stive greiner og gråbrune kvister.

Grønne, eggformete, dobbelt sagtannete, 10-12 cm lange og 6-7 cm brede blad med et langt skaft. Etter løvsprett er skudd og blad rødlig brune i en periode før de blir grønne.  Røde høstfarger.

Duftende, rosa, tettfylte, 3-4 cm brede blomster som sitter i knipper, i mai-juni. Hver blomst består av opptil 30 smale, rosa kronblad. Knoppene er morkrosa. Blomstring skjer omtrent samtidig med løvsprett.

Vekstkrav og klimasone

Japankirsebær trives best i dyp, godt drenert, kalkholdig jord på en lun og solrik plass. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Prunus serrulata ‘Kanzan’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Japankirsebær ‘Kanzan’ egner seg godt som et frittstående tre eller de plantes i grupper med flere trær eller de plantes i trerekker. Planten fremmer dyre- og fuglelivet og er et viktig tre for bier. Tåler byluft.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men den intense duften av blomstene hos noen sorter kan skape problemer for astmatikere og personer med duftoverfølsomhet, dersom de brukes som snittblomster.

Kirsebær kan hos noen bjørkeallergikere forårsake stikkinger og opphovning i lepper og tunge. Frøet i kjernen kan ved spising i store mengder føre til forgiftning. Men fruktene modnes normalt ikke i Norge.

Beskjæring

Japankirsebær ‘Kanzan’ tåler beskjæring. Det danner seg raskt såkalte «villskudd» på stammen nedenfor podestedet, og disse må rives av ved tidlig vår eller i august. Dette er viktig for at kroneformen skal beholdes.

Formering

Sorten formeres med poding. Sorten podes oftest på en 1,5-2 m høy grunnstamme av søtkirsebær (Prunus avium).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss