Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kobusmagnolia

Magnolia kobus

Slektsnavnet Magnolia stammer fra den franske botanikeren Pierre Magnol (død 1715). Artsnavnet kobus kommer av japanske kobushi som betyr knyttneve, og som viser til formen på blomsterknoppen som ligner en knyttneve. I Sverige heter arten japansk magnolia, mens et engelsk navn på treet er Northern Japanese Magnolia.

Hjemsted/Opphav Magnolia kobus har sin naturlige utbredelse i Japan. Treet greier normalt vintrene i Oslo på lune, vindskjermete steder.

8-10 m høyt, løvfellende, tettgreinete tre med en bred, kjegleformet krone, lysegrønne elliptiske blad og store, hvite, stjerneformete, duftende blomster på bar kvist. Vakkert tre under blomstring på en solrik plass. Klimasone: H4-5.

Plantebeskrivelse

8-10 m høyt, løvfellende, tettgreinet tre med en bred, kjegleforma krone. Glinsende, olivengrønne greiner og veden og barken dufter aromatisk ved gnidning. Stammebarken er glatt og lysegrå, mens vinterknoppene er store og grålodne. Magnolia har et grunt rotsystem.

Skruestilte, lysegrønne, brede eggformete, 6-11 cm lange og 3-11 cm brede, brått tilspissete blad med kileformet bladgrunn, en blågrønn underside og en kort bladstilk.

Blomstrer på bar kvist (før lauvsprett) i april, med opprett, stjerneformete, ca. 10 cm store, hvite, duftende blomster. Blomsten, som har svært store blomsterknopper, er omgitt av store blomsterdekkblad som sitter i tre eller flere kranser, og hvor den ytterste kransen er begerblader. Pollen- og fruktbladene sitter skruestilt på en oppsvulmet, avlang blomsterbunn. Blomstene bestøves av insekter. Men det tar flere år etter planting før den tar til å blomstre.

Sylindriske, røde, sammenvokste belgkapsler i august-oktober, med røde frø. Men frøene vil ikke modnes hvert i vår korte vekstsesong.

Vekstkrav og klimasone

Kobusmagnolia trives best i dyp, moldrik, godt drenert, sur jord med pH helst under 6, på en lun, solrik, vindskjermet plass. Planten er følsomm for stor jordfuktighet.

Magnolia kobus tilrås plantet til klimasone 4-5.

Bruksområder

Kobusmagnolia er et vakkert frittstående tre, som også plantes i grupper atriumshager, vanlige hager og parker. Planteavstand I gruppe: 7-10 m. Kvist med blomsterknopper kan drives inne I mars-april.

Allergifare

Magnolia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Blomsterduften kan kanskje innendørs være irriterende for personer med duftoverfølsomhet. Direkte kontakt med plantesaften kan hos enkelte personer gi hudirritasjoner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Magnolia trenger ingen regelmessig beskjæring, men skadde og for lange greiner kan fjernes tidlig om våren eller like etter blomstring.

Formering

Kobusmagnolia kan formeres med frø, avlegging og poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss