Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tulipantre

Liriodendron tulipifera

Slektsnavnet Liriodendron kommer av lirion = lilje og dendron = tre (blomsten). Artsnavnet tulipifera betyr som bærer av tulipaner. I England brukes navn som tulip tree og tuliptree.

Hjemsted/Opphav Liriodendron tulipifera er viltvoksende i østlige områder av Nord-Amerika, nærmere bestemt fra sørlige New England, vestover gjennom sørlige Ontario i Canada og Michican, sørover til Louisiana og østover til sentrale Florida. Arten er vanligst i Ohio-dalen og i fjellstrøkene i Nord-Carolina, Tennessee, Kentucky og Vest-Virginia. Treet ble innført til Europa på 1600-tallet.

8-10 m høyt, løvfellende tre med en kraftig, gjennomgående stamme, kjegleformet krone, grønne 4-kantete blad og store, gule, tulipanlignende blomster. Staselig parktre for en lun, skjermet vokseplass. Klimasone: H3-4.

  • Liriodendron tulipifera (Tulipantre) Foto: Sanda planteskole

Plantebeskrivelse

8-10 m høyt, løvfellende tre med en rak, kraftig, gjennomgående stamme, en bred, kjegleformet krone og horisontale eller litt, opprette greiner. Lysegrå, korkaktig stammebark som er fint mønstret med langsgående furer og ribber. Blådoggete, sammentrykte vinterknopper. Ved basis av knoppene sitter to store, omsluttende øreblader. Treet kan bli 250-300 år.

Friskt grønne, nærmest firekantete (firelappete) blad med spisse bladlapper og en 4-10 cm lang og bred bladflate som er tvert avskåret og et 5-10 cm langt bladskaft. Bladundersiden er blågrønn. Gule eller rødgule høstfarger.

Enkeltvise, endestilte, gulgrønne blomster som minner om en tulipan, i juni-juli. Blomsten har seks overlappende blomsterdekkblader som alle har en oransje flekk ved basis og en bred, oransje stripe på innsiden. Utenfor de seks største blomsterdekkbladene sitter tre grønnhvite dekkblader som peker utover eller som er litt tilbakebøyde. Inne i blomsten sitter et stort antall, ca.1 cm lange, gule pollenblader og et stort fruktemne, som er sammensatt av opptil 70 tettsittende fruktblader på en søyleformet akse.

Frukta er 6-8 cm lang og kan minne om en kongle. Hver belgfrukt inneholder mange delfrukter med spisse vinger.

Vekstkrav og klimasone

Tulipantreet trives best i en jevnt fuktig, næringsrik, kalkholdig til svakt sur, moldrik jord som er godt drenert, på en lun, varm og plass i halvskygge.

Liriodendron tulipifera tilrås plantet til klimasone 3-4.

Bruksområder

Tulipantreet er et svært, staselig parktre, som kan plantes i hager og parker. I Tyskland er treet også brukt som gatetre. Treet tåler bymiljø og veisalt.

Allergifare

Liriodendron er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer forbundet med dyrking er ikke kjent. Infoen er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Liriodendron tåler beskjæring, men trenger ingen regelmessig beskjæring, unntatt å fjerne skadde og for lange greiner. Beskjæringen kan utføres tidlig om våren eller like etter blomstring.

Formering

Tulipantreet kan formeres med frø, men treet har en undomsfase på 15 år.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss