Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Snømagnolia

Magnolia kobus var. borealis

Slektsnavnet Magnolia stammer fra den franske botanikeren Pierre Magnol (død 1715). Artsnavnet kobus er et japansk navn på en magnolia, mens varietetsnavnet borealis betyr nordlig. I Sverige heter den japansk magnolia, mens et engelsk navn på treet er Northern Japanese Magnolia.

Hjemsted/Opphav Snømagnolia har sin naturlige utbredelse i de nordlige deler av Japan. Treet greier seg godt i lavereliggende områder på Østlandet. Den greier normalt vintrene i Oslo på lune, vindskjermete steder.

Lavt, løvfellende tre med kjegleformet krone og store, duftende hvite blomster på bar kvist. Allergivennlig tre for en solrik plass. Klimasone: H4-5.

  • Snømagnolia (Magnolia kobus var. borealis)

Plantebeskrivelse.

8-10 m høyt, løvfellende tre med kjegleformet krone. Skudd med grønnlig til brun bark og skruestilte, silkehårete vinterknopper. Ved og bark har aromatisk duft når den gnies. Elliptiske til omvendt eggformete, 15-18 cm lange, brått tilspissete blad med lysegrønn overside og blågrønn underside. Blomstrer på bar kvist (før lauvsprett) i mai med opprette, skålformete, 10 cm store, hvite, duftende blomster. Men det tar flere år etter planting før den tar til å blomstre. Konglelignende, røde, sammenvokste belgkapsler i august-oktober.

Vekstkrav og klimasone.

Snømagnolia trives best i dyp, moldrik, godt drenert, helst kalkfattig jord (pH 5-6), på en solrik, vindskjermet plass. Busken tåler leirholdig jord og den etablerer seg på næringsfattig jord. Kronbladene er store og blir lett skadd dersom plantene utsettes for mye vind.

Snømagnolia tilrås plantet til klimasone 4-5.

Bruksområder.

Treet brukes bade som frittstående og i grupper i hager og parker. Planteavstand I gruppe: 7-10 m. Kvist med blomsterknopper kan drives inne I mars-april.

Allergifare.

Magnolia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Blomsterduften kan kanskje innendørs være irriterende for personer med duftoverfølsomhet. Direkte kontakt med plantesaften kan hos enkelte personer gi hudirritasjoner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

 Beskjæring.

Magnolia trenger ingen regelmessig beskjæring, men skadde og for lange greiner kan fjernes tidlig om våren eller like etter blomstring.

Formering.

Snømagnolia kan formeres med frø, skuddstiklinger eller ved avlegging.