Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Snømagnolia

Magnolia kobus var. borealis

Slektsnavnet Magnolia stammer fra den franske botanikeren Pierre Magnol (død 1715). Artsnavnet kobus er et japansk navn på en magnolia, mens varietetsnavnet borealis betyr nordlig. I Sverige heter den japansk magnolia, mens et engelsk navn på treet er Northern Japanese Magnolia.

Hjemsted/Opphav Snømagnolia har sin naturlige utbredelse i de nordlige deler av Japan. Treet greier seg godt i lavereliggende områder på Østlandet. Den greier normalt vintrene i Oslo på lune, vindskjermete steder.

8-10 m høyt, løvfellende, rasktvoksende tre med en kjegleformet krone, lysegrønne elliptiske blad og store, hvite, duftende blomster på bar kvist. Vakkert tre under blomstring på en solrik plass. Klimasone: H4-5.

  • Snømagnolia (Magnolia kobus var. borealis)

Plantebeskrivelse.

8-10 m høyt, løvfellende, rasktvoksende tre med kjegleformet krone. Stammebarken er glatt og lysegrå, mens vinterknoppene er store og grålodne. Ved og bark får en aromatisk duft når de gnies. Magnolia har et grunt rotsystem.

Skruestilte, lysegrønne, elliptiske til omvendt eggformete, 15-18 cm lange, brått tilspissete blad med en blågrønn underside.

Blomstrer på bar kvist (før lauvsprett) i april-mai, med opprett, skålformete, 10 cm store, hvite, duftende blomster. Men det tar flere år etter planting før den tar til å blomstre. Blomsten består av store blomsterdekkblad som sitter i tre eller flere kranser, og hvor den ytterste kransen er begerblader. Pollen- og fruktbladene sitter skruestilt på en oppsvulmet, avlang blomsterbunn. Blomstene bestøves av insekter.

Sylindriske, røde, sammenvokste belgkapsler i august-oktober, med røde frø. Men frøene vil ikke modnes hvert i vår korte vekstsesong.

Vekstkrav og klimasone.

Snømagnolia trives best i dyp, moldrik, godt drenert, helst kalkfattig jord (pH 5-6), på en solrik, vindskjermet plass. Busken tåler leirholdig jord og den etablerer seg på næringsfattig jord. Kronbladene er store og blir lett skadd dersom plantene utsettes for mye vind.

Snømagnolia tilrås plantet til klimasone 4-5.

Bruksområder.

Treet brukes bade som frittstående og i grupper i atriumhager, vanlige hager og parker. Planteavstand I gruppe: 7-10 m. Kvist med blomsterknopper kan drives inne I mars-april.

Allergifare.

Magnolia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Blomsterduften kan kanskje innendørs være irriterende for personer med duftoverfølsomhet. Direkte kontakt med plantesaften kan hos enkelte personer gi hudirritasjoner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

 Beskjæring.

Magnolia trenger ingen regelmessig beskjæring, men skadde og for lange greiner kan fjernes tidlig om våren eller like etter blomstring.

Formering.

Snømagnolia kan formeres med frø, skuddstiklinger eller ved avlegging.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss