Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kuleasal ‘Fastigiata’ E

Sorbus x thuringiaca ‘Fastigiata’ E

Et synonymt navn er thüringenasal. Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Artsnavnet thuringiaca betyr fra Thüringen i Tyskland, hvor den ble funnet i 1773. Sortsnavnet ‘Fastigiaca’ betyr opprettvoksende, og viser til vekstformen. I Sverige heter treet rundoxel og i England blir den kalt Bastard Service Tree.

Hjemsted/Opphav Kuleasal ‘Fastigiata’ en hybrid (krysning) mellom villrogn og en varietet av sølvasal (S. aria var. longifolia), som ble funnet i Tyskland. i Europa. Planten er en norsk E-plante (eliteplante).

Middels høyt, løvfellende, opprett tre med rund krone, kremhvite blomster og mørkerøde frukter. Allergivennlig og nøysomt solitærtre. Klimasone: H6.

  • Sorbus x thuringiaca ‘Fastigiata’ E (Kuleasal 'Fastigiata' E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

5-10 m høyt, løvfellende, opprett, tettgreinet tre med rund, og etter hvert kjegleformet krone.  Smalt eggformete, 9-12 cm lange blad med 1-4 småblad og gråhvit, filthåret underside. Brunrøde høstfarger. Kremhvite blomster i halvskjermer i mai-juni, og små, mørkt røde bærepler i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Kuleasal er et nøysomt og vindsterkt tre uten spesielle jordkrav, men som trives best på noe tørr og godt drenert jord i full sol eller halvskygge.

Kuleasal ‘Fastigiata’ tilrås plantet til klimasone H6.

 Bruksområder

Treet brukes mye som frittstående i hager, parker og trerekker. Planteavstand i gruppe: 5-10 m.

Allergifare

Sorbus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Kuleasal tåler beskjæring. Eventuell beskjæring gjøres seint på vinteren. Tre bør skjæres jevnlig om en gjennomgående stamme er ønskelig.

Formering

Kuleasal formeres med poding.