Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lind LINN® E (´Elin´PBR)

Tilia cordata LINN® E (´Elin´PBR)

Et synonymt navn er småbladlind ‘Elin’ E. Slektsnavnet Tilia er et gammelt latinsk navn på treet som er avledet gresk ptilon – fjær, og som viser til høybladet i blomsterstanden. Artsnavnet cordata betyr hjerteforma, og viser til bladets form. Det norske navnet lind betyr bast, og lind blir brukt i fremstillingen av bast til tauverk, o. l. I Sverige ble klonen tidligere kalt Tilia cordata ‘Skåne’, før den ble E-plante og fikk navnet Tilia cordata ‘Elin’ E med varemerkenavnet LINN® av Rune Bengtsson ved Sveriges Lantbruksuniversitet Alnarp, som fant mortreet til denne klonen i en gateplanting i Vellinge kommune, sør for Malmö i 1998. Engelske navn på arten er Littleleaf Linden og Small-leaved Lime.

Hjemsted/Opphav Tilia cordata finnes viltvoksende i Europa til Vest-Russland og Kaukasus. Klonen lind ‘Elin’ E har vært en svensk eliteplante siden 2008.

10-12 m høyt, løvfellende tre med opprette greiner, litt hengende smågreiner, skjeve hjerteforma blad og gulhvite blomster. Allergivennlig, nøysomt park- og allétre. Klimasone: H5.

  • Tilia-cordata Linn E (Lind Elin'E)

  • Tilia-cordata Linn E (Lind Elin'E)

Beskrivelse av arten Tilia cordata

25–30 m høyt, løvfellende tre med dyp rot, kraftig stamme og opprette hovedgreiner med mørke, hengende smågreiner. Omfangsrik krone. Runde skudd med skruestilte, relativt store vinterknopper som sitter i to rader på skuddet. Bladarr med mange synlige karstrenger. Levealder i Norge: 300 år (inntil 1000 år lengre sør i Europa).

Små, blanke, skjevt hjerteforma, skarpt sagtannete blad med spiss. Bladene har frisk grønn overside og grågrønn underside med brune hårdusker i nervevinklene. Nervene ligger dypt i bladflata. Gule høstfarger.

Små, gulhvite blomster med søt lukt og mye honning i klaser i juli-august. Små, runde kapselfrukter med glatt skall som er festet til et tungeformet dekkblad.

Sortsbeskrivelse

Tilia cordata ‘Elin’ E (LINN®E) er et 10-12 m høyt og 4-5 m bredt, løvfellende tre med opprette greiner og mørke, litt hengende smågreiner. Blanke skjevt hjerteforma blad med lang spiss og gulhvite blomster. Eller som arten.

Vekstkrav og klimasone

Arten lind er et nøysomt tre som trives best på dyp, porøs, kalkholdig, næringsrik jord i sol og skygge. Men den vokser også bra på tørrere sandjord og noe leirete jord. Tåler bra med vind. Kan plantes som barrot. Tåler godt omplanting, men er ømtålelig for sår på de større røttene. Rotskader kan føre til uttørking av greiner i krona. Renskjær derfor røttene etter graving før nyplanting.

Tilia cordata ‘Elin’ E tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Arten lind er et svært vanlig gate- og parktre i våre byer, og rundt om på landet finnes mange tuntre av lind. Tåler bymiljø godt. Planteavstand i gruppe: 5-15 m. Treet kan angripes av bladlus, noe som gir klissete blader.

Allergifare

Tilia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Lind er insektbestøvete planter. Heller ikke blomsterduften synses å skape store problemer utendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Tilia tåler beskjæring og forming. Treet danner stammeskudd som må fjernes.   Hekker av lind krever årlig beskjæring. Beskjæring kan med fordel utføres seint på vinteren.

Formering

Lind kan formeres med frø, skuddstiklinger, poding og ved avlegging.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss